A cukorbetegség kockázata és megelőzése - előadás

Az előadás a pályázat keretén belül valósult meg. A résztvevők létszáma 38 fő. A nyírturai Idősek Otthonában megtartott előadás célja a diabetes két fő típusának bemutatása, különös tekintettel a 2-es típusú diabetesre. A résztvevők életkora miatt azonban részletesen kitértem az 1-es típusú diabetesre, mivel jó néhány érdeklődő volt a 35-40 év alatti korosztályból - hiszen ez a típus elsősorban ebben az életkorban jelentkezhet. A 2-es típusú cukorbetegség bemutatásánál különösen nagy hangsúlyt fektettem a mozgásszegény életmódra, valamint életmódunk másik kedvezőtlen megváltozására: a táplálkozásra. Felhívtam a figyelmet, hogy a mozgásszegény életmód és az energiadús táplálkozás elhízáshoz vezet. A diabetes anyagcserezavar, amely jó diétával, ha szükséges tablettával, vagy inzulinnal egyensúlyban tartható. Ehhez azonban szükséges a megfelelően megtervezett és pontosan betartott, testreszabott diétás kezelés, mely révén elérhető, hogy a cukorbeteg egészsége, munkaképessége, életminősége megközelítse a nem cukorbeteg egyénét. Elhangzott a tápanyagok: szénhidrátok, fehérjék, zsiradékok, növényi rostok jellemzői. Bemutatásra kerültek élelmiszerek, diétás édességek, édesítőszerek. Szó volt a napi folyadékfogyasztásról, a fizikai aktivitásról, élvezeti szerekről. A foglalkozás végén egy diabetes minta étrendet állítottunk össze. 
A résztvevők nagyon aktívan, saját tapasztalatukat megosztva kapcsolódtak be. 

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

Elérhetőség

Asztalos Attila - 06203658767

Facebook

Vezetőség

Stankóczi László
elnök
elnökségi tag

Az egyesület vezetője vagyok a megalakulástól, feladatom a szakmai feladatok irányítása, az egyesülettel járó kötelezettségek ellátása, egy személyi képviselete, programok szervezése és operatív munka. 

 


Asztalos Attila
alelnök
elnökségi tag

Az egyesület alelnöki tisztségét töltöm be megalakulástól. A gazdasági vezetést végzem, részt veszek az operatív munkában, teljes körű szervezésben. Az egyesület Közösségi és Szolgáltató Házának vezetője vagyok. 

 


Bányász Mihályné
titkár
elnökségi tag

Több éve vagyok az egyesület tagja. A titkári tisztség számomra új kihívás az egyesületben, de bízom abban, hogy más szervezeti tapasztalataimnak köszönhetően és a szervező, rendező készségemet kamatoztatva az egyesület profitálhat ambícióimat felhasználva.

 

Kopjáry Istvánné
Felügyelő Bizottság elnöke

A versenyszférában dolgozom lassan 30 éve. Az összegyűlt tapasztalatom, tudásom a non-profit szférában is kamatoztatható, a Felügyelő Bizottság elnöki tisztségét töltöm be. Imádom a társaságot, a jó hangulatot, az értelmes időtöltést, s magam is kezdeményezem az ilyen típusú eseményeket.

 

Kozák Sándorné
Felügyelő Bizottsági tag

Emberközpontúságom valószínűleg abból fakad, hogy több éve egészségügyi területen dolgozom, érzékeny, beteg emberekkel foglalkozom. Ezért jól érzem magam ebben az egyesületben, ami ugyancsak a humánumra épít, s tudásomat a Felügyelő Bizottságban kamatoztatom.

 


Bányász Éva
Felügyelő Bizottsági tag
jelnyelvi oktató

Pénzügyi végzettségemmel a Felügyelő Bizottság tagja lettem, de a számok világán kívül a közösség építés és a jelnyelv oktatás alap és középszinten a feladatom. Rendezvény szervezésben és a sportos, mozgásos szabadidős programok szervezéséből veszem ki a részem.

 

Orosz Mihály
elnökségi tag
marketing referens
jelnyelvi oktató

 Feladatom az alap- és középfokú jelnyelv tanfolyamok vezetése. Karban tartom az egyesület külső web kommunikációs felületeit, valamint az egyesület nyomtatott sajtóanyagainak elkészítéséért, arculatáért felelek.

 



Dr. Nagy Péter
egyesület jogásza

 Az egyesület jogsegélyszolgálatát irányítom, segítséget nyújtok minden hozzánk fordulónak, segítem klienseink ügyeit. Előadásokat tartok rendezvényeken, részt veszek az egyesület programjainak szakmai megvalósításában.