Tanuld meg a jelnyelvet Nyíregyházán ingyen!

Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület ingyenes jelnyelvtanfolyamra hirdetett pályázatot Nyíregyházán azoknak, akiket érdekel egy különleges nyelv megtanulása, szeretnék megismerni a hallássérültek világát, kommunikációját.

A pályázati felhívás és a pályázati űrlap az egyesület honlapján az egymasert.com vagy a jenyelvklub.hu oldalon található. Néhány egyszerű kérdés megválaszolásával és pár kattintás után máris elküldhető a pályázat:

Pályázati jelentkezéshez: IDE KATTINTSON!

A pályázat benyújtási határideje: 2017. január 29.

A tanfolyam a „Jelnyelvtanulás népszerűsítése” projekt keretében valósul meg. A projekt célja, hogy a magyarországi egységesített jelnyelv tanulását, gyakorlását az egyesület szakembereivel elősegítse. A program segítségével megismerhetjük a hallássérültek világát, megérthetjük egymást a jelek segítségével, fejleszthetjük tolerancia képességünket.
A tanfolyamot elvégzők tanúsítványt kapnak a tanfolyam végét követő vizsga után. Ezzel akár elhelyezkedési esélyeiket is növelhetik a munka világában.
További információ az egyesület elérhetőségén kapható.

Az egyesületprogramját a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósítja meg. 

(NEA-TF-16-SZ-0111)

 

AIDS Világnap 2016.

Mint minden évben, idén december 1-én is megemlékezünk az AIDS-ben elhunyt áldozatokról és hozzátartozóikról. Napjainkban - köszönet a kutatásoknak és gyógyszereknek - egyre kevesebb áldozatot követel az AIDS, viszont egyre több a HIV fertőzött. Sajnos a fertőzés egyre gyorsabban terjed és a gyógyszeripar jelenleg csak az AIDS stádiumba kerülést tudja megelőzni a HIV vírusszám alacsonyan tartásával. Remélhetőleg az elkövetkezendő néhány évben végre megélhetjük azt az áttörést, hogy hatékony ellenszert készítenek a kutatók.

Mindettől függetlenül továbbra is védekezésre intünk minden fiatalt, hiszen jobb HIV nélkül, mint a HIV lelki megpróbáltatásaival együtt élni. Nem utolsó sorban pedig érdemes a nem kívánatos gyermeknemzést is elkerülni gumióvszer használatával, a többi nemibetegségről nem is beszélve. Előzzük meg a bajt és időnként járjunk el szűrésre, hogy ha gond van, idejében elkezdődhessen egy - napjainkban már egyszerűnek számító - gyógyszeres kezelés, amivel a HIV vírusokat kordában lehet tartani és a fertőzés esélyét szinte a nullára csökkenteni. Légy okos, védekezz és járj el időnként szűrésekre!

Kérdésed van?

Írj nekünk bátran az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre és mi szívesen válaszolunk/segítünk!

 

Családi nap az állatkertben

Verőfényes délelőtt és kegyes időjárás kísérte egyesületünk szeptember 4-i családi napját, amit hagyományosan a Nyíregyházi Állatkertben tartottunk meg. Az Európa legjobb állatkertje címmel rendelkező Zoo-ban egyesületünk tagjai kötetlen programmal készült, amiben minden korosztály jól érezhette magát. A közös ebéddel, fagyizással egybekötött séta alkalmával a gyerekek örömére minden érdekes állatot sikerült megnézni, amelyiket lehetett még testközelből megsimogatni. A bátorságot igénylő helyeken is jártunk, közben a régi és új egyesületi tagok jót beszélgettek, kikapcsolódhattak. Ezt a napot a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának anyagi támogatásával rendeztük meg.

Családi nap a Nyíregyházi Állatkertben

Családi NapIdei nyár sem múlhat el az egyesület Családi Nap rendezvénye nélkül. Az egyesület tagjaival 2016. szeptember 4-én délelőtt 10 órától a Nyíregyházi Állatparkban jövünk össze. Előtte 9:30-kor gyülekező az egyesület székhelyén a Belső körút 31. sz. alatt. További részletek telefonon a 06-20/365-8767 számon kapható. Kérünk mindenkit, hogy az időjárásnak megfelelő öltözékben jöjjön, illetve nagyon fontos, hogy kényelmes, strapabíró lábbeliben gyertek, mert a Családi Nap egész napos lesz! 

 

Közgyűlés 2016. május 7-én


Meghívó

Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület Közgyűlést tart
2016. május 7-én 14 órától.
Helyszín: Az egyesület Szolgáltató Háza Nyíregyháza, Belső körút 31. sz.

 

Napirendek

1. Az egyesület Felügyelő Bizottságának 2015. évi beszámolója
Előadó: Kopjáry Isvánné fb. elnök

2. Az egyesület 2015. évi pénzügyi beszámolója
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

3. Az egyesület 2015. évi szakmai beszámolója
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

4. Az egyesület 2015. évi beszámolója és közhasznúsági jelentése
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

5. Az egyesület 2016. évi költségvetés és szakmai tevékenységének tervezete
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

6. Egyebek

A közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a nyilvántartott rendes tagok több mint fele jelen van. Ha határozatképtelenség áll fenn, úgy új közgyűlést kell összehívni változatlan napirendek mellett új időpontban, melyről ismételt értesítés - meghívó kerül kiküldésre. A másodszorra összehívott közgyűlés - az eredeti napirendekkel és helyszínen - a megjelentek számától függetlenül határozatképes.


Minden egyesületi tag jelenlétére számítok!


Visszajelzést várok abban az esetben is, ha nem tudsz részt venni a Közgyűlésen a 06-20/365-8767 telefonszámon, vagy bármelyik elérhetőségen.

 

Nyíregyháza, 2016. április 25.

 

Tisztelettel,
Stankóczi László sk.
egyesület elnöke

Beszélő kezek Nyíregyházán

Jelnyelvet használó civilek klubfoglalkozása, oktatása és egy különleges kiadvány elkészítése valósul meg Nyíregyházán az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület égisze alatt.


Magyarországon a hallássérült és siketvak emberek a társadalom egyenrangú és egyenjogú tagjai. Elismerjük a jelnyelv kulturális, közösségformáló erejét, ugyanakkor törekednünk kell arra is, hogy egyenlő esélyű hozzáférést biztosítsunk a közszolgáltatásokhoz való hozzáféréshez. A siket- és nagyothallókat ehhez azzal segítjük, ha megtanuljuk az ő nyelvüket, a jelnyelvet. Ez igényli a legkevesebb anyagi és energia befektetést, hiszen a jelnyelv alapjai néhány hónap alatt elsajátíthatóak. Ahhoz azonban, hogy minél többen megértsék, igényeljék, akarják ezt, érzékenyíteni kell a társadalmat, be kell mutatni, hogy a fogyatékkal élők számára akadálymentesített környezet mindenkinek megkönnyíti az életét: az érintettét, a családjáét, a környezetét.

A fogyatékkal élő ember ugyanolyan értékes személy lehet a társadalomban, mint az ép! Ez a gondolat hívta életre az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület programját. Egyesületünk közel 10 éve tanítja a jelnyelv iránt érdeklődőket a magyar egységesített jelnyelvre. A 2015-ben indult programunknak több célja van: a már jelnyelvet ismerők részére klubfoglalkozások keretében továbbképzéseket, tapasztalatcseréket rendezünk, Nyíregyháza nevezetességeit idegenvezető mellett jelnyelvi tolmácsolással mutatjuk be, oktatást szerveztünk a program keretében 10 fő részére, akik ingyenes tanfolyam keretében alapszinten sajátíthatják el a jelnyelvet, valamint egy egyedülálló kiadványon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nevezetességeiről megyei turisztikai DVD-t készítünk.
A program megvalósításában különböző területeken dolgozó szakemberek működnek együtt (jelnyelvi kommunikátorok, pedagógusok, informatikusok, turisztikai szakemberek), akik együttes munkájának célja, hogy a program eredményeivel segítsük a siket- és nagyothalló embertársaink életét.

Honlapunkon – www.jelnyelvklub.hu – folyamatosan közzétesszük a program haladásáról szóló információkat a klubfoglalkozásainkon, rendezvényeinken résztvevők és érdeklődők részére. A honlapon egyszerű és rövid regisztráció után elérhetővé válnak a foglalkozások segédanyagai, előadásanyagai, gyakorló feladatok, valamint letölthető lesz az elkészült megyei turisztikai DVD is. A DVD-t a jelentősebb turisztikai vállalkozásoknak, irodáknak, központoknak kívánjuk ingyenesen terjeszteni, de minden érdeklődő online is megtekintheti, letöltheti 2016 márciusában.

Programunk a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. (NEA-TF-15-SZ-0056)

 

Karácsonyi közgyűlés és est

Karácsonyi hangulatban telt el egyesületünk év végi Közgyűlése. A beszélgetős, ünnepi vacsorával zárt idei utolsó egyesületi programunkon összefoglaltuk röviden az év eseményeit, összegeztük az eddig elért és ebben az évben elért eredményeinket, illetve áttekintettük, hogy milyen feladatok várnak ránk 2016-ban. Az idén is szerény ajándékkal köszöntük meg a tagok munkáját, hiszen mindenki képességeinek és lehetőségeihez mérten mindenből kivette a részét 2015-ben is. A családias hangulatú közgyűlés vacsorája segített még abban, hogy a ritkán találkozó egyesületi tagok tereferéljenek egy kicsit. Mi az összejövetelen készült képekkel kívánunk minden egyesületi tagunknak, támogatónknak, a minket segítőknek békés, boldog karácsonyt!

A képek IDE KATTINTVA megtekinthetők!

 

Karácsonyi közgyűlés

Karácsonyi közgyűlésAz Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület 2015. december 20-án tartja karácsonyi, ünnepi közgyűlését 13 órától, melyre az egyesület elnöksége minden egyesületi tagot szeretettel meghív!

Helyszín az egyesület Közösségi és Szolgáltató Háza, Nyíregyháza Belső körút 31. sz. 

A közgyűlésre minden tagunkat az ünnephez megfelelő öltözékben várunk, mert szeretnénk megismételni a két évvel ezelőtt is megtartott fotózást. 

A közgyűlésen ünnepi vacsorával is várunk minden egyesület tagot! Kérjük minden tagunktól, hogy telefonon vagy e-mail-ben jelezze vissza részvételét!

Nyíregyháza, 2015. december 7.

Stankóczi László
egyesület elnöke

 

 

 

 

 

AIDS Világnapi programunk a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

AIDS Világnap 2015Nyíregyházán gimnáziumi tanulók között tartottuk meg az AIDS Világnap alkalmából felvilágosító előadásunkat. Úgy gondoltuk, hogy szükség van rá, mert az utóbbi években nem volt hatékony, tényeken alapuló megelőzés. Az AIDS-el kapcsolatos ismeretek a tizen- és huszonévesek között hiányosak, sokan úgy gondolják, hogy amit hallottak róla, az elég, vagy hiányos ismereteiket hiedelmekkel, valótlan információkkal töltik meg. Vannak, akik az Interneten fellelhető téves információkból tájékozódnak. Ezért volt "Kezdjük az elején" címe idei világnapi felvilágosító óráinknak. Az egyenként 45 perces beszélgetésen alapuló osztályfőnöki órát töltöttük meg tartalommal, sikerült 7 gimnáziumi osztályban 163 gyereket elérnünk, akik őszintén, tabuk nélkül tehették fel kérdéseiket, akár olyanokat is, amit szüleiktől, tanáraiktól, netán egészségügyben dolgozó szakemberektől sem mertek megkérdezni. A közvetlen, kötetlen és baráti hangulatú órákon talán sikerült kicsit rendet tenni az információk között, sikerült átadnunk azt az üzenetet, hogy hogyan és milyen módszerekkel vigyázhatunk magunkra ezzel a ma még gyógyíthatatlan betegséggel szemben.

Köszönjük a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak, igazgatójának a világnapi programunkhoz nyújtott segítségüket!

További képek egyesületünk facebook oldalán tekinthetők meg. 

Családi nap a Nyíregyházi Állatparkban

Generációkon átívelő családi napot tartottunk egyesületünk tagjaival.
Augusztus 29-én egyesületünk Közösségi és Szolgáltató Házában gyültünk össze, ahol finom falatok készítése után felkerekedtünk, hogy 5 év után ismét meglátogassuk a Nyíregyházi Állatparkot. Csapatunk együtt vonulva élvezte a papagáj show-t, fókashow-t, a Zöld Piramist és megannyi látnivalót. Jó helyszínt választottunk, mert minden korosztály talált magának érdekességet, élményt. A finom falatok elfogyasztása, a közös fagylaltozás, a hosszú séta alkalmat adott ahhoz, hogy a tagok még jobban megismerhessék egymást, kapcsolatokat termethessenek. Az unokák, a gyerekek pedig élvezték közben a gyönyörű időt, a szebbnél szebb állatokat, a bohókás majmokat és a nyugodt, de mégis félelmetes vadállatokat.
Családi napunkat a Nyíregyházi Önkormányzat támogatta.

Családi nap 2015

 

További képeink egyesületünk Facebook oldalán IDE KATTINTVA érhetőek el!

Közgyűlés 2015. július 10-én

M e g h í v ó

Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület Közgyűlést tart
2015. július 10-én, 14 órától.

Helyszín: Az egyesület Szolgáltató Háza Nyíregyháza, Belső körút 31. sz.

Napirendek:

1. A Nyíregyházi Törvényszék 23.Pk.60.113/2004/62. számú hiánypótlásra felszólító végzésének megtárgyalása és teljesítése
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

A Közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a nyilvántartott rendes tagok több, mint fele jelen van. Ha határozatképtelenség áll fenn, úgy új Közgyűlést kell összehívni változatlan napirendek mellett új időpontban, melyről ismételt értesítés-meghívó kerül kiküldésre. A másodszorra összehívott közgyűlés - az eredeti napirendekkel és helyszínen - a megjelentek számától függetlenül határozatképes.
Minden egyesületi tag jelenlétére számítok!
Visszajelzést várok abban az esetben is, ha nem tud részt venni a Közgyűlésen a 20/365-8767 telefonszámon, vagy bármelyik elérhetőségen.

Nyíregyháza, 2015. július 1.

Tisztelettel:


Stankóczi László
egyesület elnöke

Gyerek- és családinap az iskolában

Gyereknap NyírturaAz egyesületünk idén májusban tartotta egészségnapját a nyírturai Móra Ferenc Általános Iskolában. Akkor a gyerekek rendkívül jó eredményeket értek el a feladatokon, ezért úgy gondoltuk, hogy egy olyan ajándékkal kedveskedünk nekik, ami kortalan, mindenki szereti. Ez pedig nem más, mint a játék és a közös játék élménye. Május 29-én az iskola vezetése, a gyerekek szülei és egyesületünk közös szervezésében került megrendezésre a gyerek- és családi nap. A délelőtt folyamán a falu utcáin különböző játékos és ügyességi feladatokat kellett megoldani, s így haladtak a végleges program helyszíne felé, az iskola tornatermébe. Ott mi vártuk a gyerekeket X-BOX játékokkal. A játékokat a gyerekek választották ki, játszottak együtt és egymás ellen. A nagyon jó hangulatú napot fokozta a szülők segítsége és az, hogy délutánra elkészült a szabad tűzön főzött ebéd. Volt itt egyszerű meleg szendvicstől a chilis babig minden. Akik minden feladatot teljesített, elfogyasztotta az ebédet, a kreatív sátorban megtanulhatta a szélforgó készítését.

A nap végén eredményhirdetésre és ajándékok átadására is sor került.

Oklevél

InnoMax

Sikerült a rekordkísérlet az egészségnapon!

RekordkísérletA nyírturai Móra Ferenc Általános Iskolában május 11-én egész napos egészségnapot rendezett egyesületünk. Az egészégnap célja az volt, hogy hasznos információkat adjunk át az egészséges táplálkozás hatásairól és a rendszeres testmozgásról élettani jótékony hatásairól.

Négy különböző állomáson a gyerekeknek és az őket kísérő tanároknak feladatokat kellett megoldaniuk. A feladatokhoz szükség volt az ismereteiken kívül kreativitásra, kézügyességre és összpontosításra. Logikai játékok, egészséges életmódra buzdító plakátkészítés, zöldségszobrok készítése, finom salátás tál összeállítása feladatok mellett kvízjáték, totó és memóriajáték is színesítette a napot. Előadásunkban arról beszéltünk, hogy a mai modern világban milyen eszközök ösztönözhetik mozgásra, rendszeres sportolásra a gyerekeket, mennyivel könnyebb figyelemmel kísérni a rendszeres sportolás élettani hatásait. A gyerekek zöldségeket, egyéb anyagokat használtak, az előadás alatt megismerkedtek a sportolást segítő okos eszközökkel: mandzsettákkal, órákkal, mobil alkalmazásokkal, illetve a közösségi élményt segítő programokkal.

A nap izgalmas eseménye volt az a rekordkísérlet, ami eddig még senkinek sem sikerült Nyírturán! A tornateremben az egész napos sportvetélkedőt a rekordkísérlet szakította félbe. Rekord sikerlült: a regisztrált együtt mozgó gyerekek száma 178 fő volt, ilyenre még soha nem volt példa a település életében.

A programhoz nyújtott segítséget köszönjük a szülőknek és a tanároknak!

A megvalósításban részt vettek:
Asztalos Attila, Bódi Katalin, Gráfel Zoltán, Stankóczi László, Szabó Szilvia és Tatos Zsuzsanna egyesületi tagok.

További képek az eseményről facebook oldalunkon, amit IDE KATTINTVA érhet el.

Közgyűlés 2015. április 25-én

M e g h í v ó

Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület Közgyűlést tart
2015. április 25-én, 14 órától.

Helyszín: Az egyesület Szolgáltató Háza Nyíregyháza, Belső körút 31. sz.

Napirendek:

1. Az egyesület Felügyelő Bizottságának 2014. évi beszámolója
Előadó: Kopjáry Istvánné fb. elnök

2. Az egyesület 2014. évi pénzügyi beszámoló előterjesztése
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

3. Az egyesület 2014. évi tevékenységének beszámolója, előterjesztése
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

4. Az egyesület 2014. évi beszámolója és közhasznúsági jelentésének előterjesztése
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

5. Az egyesület 2015. évi költségvetési tervezetének előterjesztése
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

6. Az egyesület 2015. évi munkatervének előterjesztése
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

7. Két ülés közötti fontosabb eseményekről beszámoló, egyebek.

A Közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a nyilvántartott rendes tagok több, mint fele jelen van. Ha határozatképtelenség áll fenn, úgy új Közgyűlést kell összehívni változatlan napirendek mellett új időpontban, melyről ismételt értesítés-meghívó kerül kiküldésre. A másodszorra összehívott közgyűlés - az eredeti napirendekkel és helyszínen - a megjelentek számától függetlenül határozatképes.
Minden egyesületi tag jelenlétére számítok!
Visszajelzést várok abban az esetben is, ha nem tud részt venni a Közgyűlésen a 20/365-8767 telefonszámon, vagy bármelyik elérhetőségen.

Nyíregyháza, 2015. április 10.

Tisztelettel:


Stankóczi László
egyesület elnöke

Közgyűlés 2015. február 28-án

Meghívó KözgyűlésreMeghívó

Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület Közgyűlést tart 2015. február 28-án 14 órától, melyre tisztelettel meghívom!

Határozatképtelenség esetén az új időpont 2015. március 7. 14 óra

Helyszín: az egyesület székhelye, Közösségi és Szolgáltató Háza, 4400 Nyíregyháza, Belső körút 31. sz.

Napirendek: 

1. A Nyíregyházi Törvényszék 23.Pk.60.113/2004/58. számú hiánypótlásra felszólító végzésének megtárgyalása és teljesítése

A Közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a nyilvántartott rendes tagok több mint fele jelen van. Ha határozatképtelenség áll fenn, akkor a másodszorra összehívott Közgyűlés - az eredeti napirendekkel és helyszínen - a megjelentek számától függetlenül határozatképes. 

Minden egyesületi tag jelenlétére számítok!

Visszajelzést várok abban az esetben is, ha nem tud részt venni a Közgyűlésen a 06-20/365-8767 telefonszámon, vagy bármelyik elérhetőségen. 

Nyíregyháza, 2015. február 14.

Tisztelettel:
Stankóczi László
egyesület elnöke

Karácsonyi est az egyesületben

Minden évben karácsony előtti hétvégén összejönnek az egyesület tagjai és együtt értékelik az év eredményeit, eseményeit, feladatait és a tervezett programok megvalósulását és annak eredményeit. A beszélgetéssel, vidámsággal töltött délután után az egyesület alelnöke által készített finomságok kerültek asztalra a koraesti időpontban, aminek elkészítéséhez anyagilag most a Nyíregyházi Önkormányzat kisebb támogatását is felhasználtuk. Nem feledkeztünk meg az egyesület karácsonyfája mellett átadni a kis ajándékokat, amely idén szalonkcukorból, édességből és karácsonyi díszekből állt. A családias hangulatú együtt töltött karácsonyi percekről készített fotókból mutatunk néhányat. 

 

Karácsonyi ünnepi közgyűlés

Karácsonyi közgyűlésSzeretettel és tisztelettel meghívom az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület 2014. december 20-án tartandó karácsonyi közgyűlésére! 

A közgyűlést 14 órától tartjuk. 

Helyszín: Közösségi és Szolgáltató Ház (Nyíregyháza, Belső körút 31. sz.) 

Az ünnepi közgyűlésen képekkel - videókkal illusztrálva kerül bemutatásra a 2014-es év beszámolója. 

A hivatalos rész után az egyesület tagjait szeretettel várom az egyesület karácsonyfájához is, valamint az ünnepi vacsorához is. 

Az ünnepi vacsorát hagyományosan Asztalos Attila egyesület alelnöke készíti és szervírozza!

Minden egyesületi tag megjelenésére feltétlen számítunk!

Stankóczi László
egyesület elnöke

 

 

beHIVó - AIDS Világnap 2014. december 1.

AIDS Világnap 2014. december 1.Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület
2014. december 1-én az AIDS Világnapján

beHIVó


címmel rendezi meg világnapi programját.

Ebben az évben előadásaink, bemutatóink arra a kérdésre adnak választ, hogy abban az esetben, ha valaki HIV fertőzött lesz, a jelenlegi kutatási eredményeknek köszönhetően milyen esélyekkel élheti túl a fertőzést, hogyan élhet teljes életet, miképpen óvhatja meg magát további fertőzésekkel szemben, illetve mit tehet, hogy ne fertőzze meg partnerét, párját, házastársát?

A Világnapi programunk helyszínei:

Délelőtt:

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központja – Berkesz
Móra Ferenc Általános Iskola – Nyírtura

Délután:
Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület Közösségi és Szolgáltató Háza – Nyíregyháza

Programok témái:

-          Hogyan kerülhetem el?
-          Ilyen lehet HIV vírussal élni…
-          Vigyázz magadra, vigyázz partneredre!

A programok ideje alatt plakátkiállítást rendezünk a 2013-as plakátversenyre készült nyertes plakátokból. A plakátok 2013-ban megrendezésre került projektünk idején készült a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, melyek elkészültét a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma támogatta.

További információ a 06-20/365-8767 telefonszámon kapható.

 

Egészségnevelési napok Demecserben, Székelyben és Berkeszen

A Demecseri Oktatási Centrum Általános Iskolája, Alapfokú Művészetoktatási Intézménye és Egységes Pedagógiai Szakszolgálatával együttműködve vettünk részt az Egészségnevelési Napok rendezvénysorozatban. A sporteseményekkel, egészséges ételek kóstolásával, vetélkedőkkel tarkított színes programokon előadásokon, bemutatókon vehettek részt a gyerekek. Egyesületünk az Egészséges életmódot támogató otthoni informatikai eszközök című előadással kapcsolódott be a programfolyamba. Az interaktív videó bejátszásokkal színesített előadásban arra kerestük a választ, hogy hogyan lehetséges otthon egyedül, családtaggal, vagy az Internet segítségével talált sportolni, mozogni szerető ismerősökkel sportos élményeket szerezni? Bemutattuk, hogy hogyan használható ki a családokban meglévő számítógép, játékkonzol az információ keresésen kívül az egészséges életmódra játékos formában nevelő játékprogramok, megoldások. Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy az együttmozgás, a versengés és a játék elegyét és élményét egyszerűen megkaphatjuk otthon is.

Bemutattuk a mai technikai újdonságokat is az egészséges életmódot elősegítő eszközök bemutatásával, kipróbálásával. A viselhető okos eszközök közül a testre, karra szerelhető pulzus és erőnlétmérő mandzsettákon kívül okos órákkal, okos telefonokon működő alkalmazásokkal tettük látványossá, hogy a mozgás örömét egy egyszerű készülékkel is felfedezhetjük, egyénre szabottá tehetjük. A pulzusmérés, lépésszámlálás, véroxigén-szint mérésen kívül ezek az eszközök könnyen készítenek személyre szabott (életkor, testsúly, testmagasság, mozgásigény figyelembevételével) edzésterveket, adnak diszkrét figyelmeztetéseket, ösztönzik a rendszerességet. Előadásunkban rávilágítottunk arra, hogy az egészséges életmódhoz minden informatikai eszköz rendelkezésünkre áll, de az első lépést magunknak kell megtennünk, amit csak akarnunk kell. 

Sikeresen levizsgáztak Ramocsaházán

Befejeződött alapfokú jelnyelv tanfolyamunk Ramocsaházán. Sikeres vizsgát tettek azok a közszférában és szociális szférában dolgozók, akik a csoportot alkották. A hetente egy alkalommal megtartott intenzív tanfolyamon csupa jó jegy született, reméljük elhivatottságukkal a megszerzett tudást munkájuk és magánéletük során is kamatoztatni tudják. Az biztos, hogy a tanulás nem áll meg, középszinten folytatjuk a jelnyelv elsajátítását november 8-tól. Képeink a vizsgán készült, a csoportkép a sikeres vizsga után, amikor már túl vannak az izgalmakon.

Egészségnap Nyíregyházán

Célunk, hogy a résztvevők alkalmazzák az egészségtudatos táplálkozást, és az aktív egészséges életmód alapjairól is szerezzenek ismereteket. Tartalmában törekszünk az étkezési szokások összehasonlítására a táplálékpiramissal, a legfontosabb élelmiszercsoportok megismertetésére, a reformételek készítésére és kóstolására, a rendszeres testedzés fontosságának, élettani hatásainak megismertetésére, és megszerettetésére. Építünk a programon részt vevők előző tapasztalataira, az egészség, a táplálkozás és a mozgás összefüggéseiről szerzett ismeretekre. 
Módszerek: előadás, poszterek, bemutatás, főzés, kóstolás-tapasztalás

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

Egészségnap Nagykállóban

A program a Nagykállói Kállay Rudolf Szakiskolában a délutáni órákban került megrendezésre, 52 fő részvételével, mely nem csupán a diákok részére volt elérhető, hanem az idősebb korosztály megcélzása is szerepelt a terveink között. Elsődleges feladatunknak éreztük, hogy olyan mozgásformákat közvetítsünk az érdeklődő résztvevők felé, melyek hatására felismerhetik a testmozgás nyújtotta pozitív hatásokat, és ezeket beépítve mindennapjaikba teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet élhessenek. A gyakorlatok, melyek végre lettek hajtva nem csupán az erő, az állóképesség és a gyorsaság, vagyis a három alapvető kondicionális képesség fejlesztését szolgálták, hanem nagymértékben hozzájárultak a koordinációs képességek alakításához is, mint például az egyensúly, vagy a kinesztétika, a mozgás érzékelése. A programon résztvevő feladatokat az 1. sz. melléklet tartalmazza. 
Mind a közös aerobik edzés, mind a mozgásszegény életmód következményeiről tartott interaktív előadás igen népszerű volt. A nagy érdeklődésnek köszönhetően nagyon jó hangulatban, igényesen töltöttük el együtt a szabadidőt. Mindezzel népszerűsítettük a sportot és a rendszeres testgyakorlást, így állíthatjuk, hogy a rendezvény teljes mértékben elérte célját.

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

Egészséghetünk harmadik napja

Résztvevők száma: 52 fő regisztrált, de számos résztvevő elzárkózott a regisztrációtól, csak programelemekbe kapcsolódott be. 
Helyszínként a Nyíregyháza közigazgatási területébe tartozó Nyírszőlős frekventált helyén elhelyezkedő Sportpályát választottuk, ami a Szőlőskerti Általános Iskola kezelésében van, de iskolaidőn túl nyitott, bárki által használható sportolásra alkalmas terület. 
A programok nagy része a fiatal felnőttek igényeihez igazodott, leginkább a labdajátékok, ügyességi játékokra került sor, de figyelembe kellett vennünk a kisgyerekes, fiatal házasok igényeit is, akik kisgyermekükkel érkeztek és együtt mozogtak, játszottak azokkal a méretű játékokkal és sportszerekkel, amit egy 5 év alatti gyermek is használni tud. A programokban főiskolások, egyetemisták is részt vettek, valamint a településen működő átmeneti befogadó otthonból és lakásotthonokból érkező gyerekek, fiatalok. Sportszereinket kipróbálhatták és használhatták azok a résztvevők is, akik anyagi és társadalmi helyzetük okán ezeket önerőből nem tudják beszerezni, a program éppen emiatt volt vonzó, hiszen valamennyi programelem ingyenes volt.
A lakosság rendszeres testmozgásra szoktatását segítettük elő Nyírszőlőben megtartott rendezvényünkkel. Célunk a tudatformálás, a lakosság rendszeres testmozgásra szoktatásával a prevenció volt.
A túlsúlyos vagy egyéb, az inaktív életmódból származó rizikófaktorral rendelkező felnőttek korcsoportjában ugrásszerűen megnő a túlsúlyos vagy elhízott fiatal felnőttek aránya, míg a 12-19 évesek között ez 15 százalék, addig 20-29 év között ez csaknem megkétszereződik (29 százalék). Ennek egyik nyilvánvaló oka, hogy ők már nem vesznek részt az általános- és középiskolai tanrendbe kötelezően beépített testnevelés órákon, életmódjuk az órák és az előadások látogatásával, a vizsgákra való felkészüléssel egyértelműen az inaktivitás irányába tolódik el. Amikor pedig pár év múlva munkába állnak, mindehhez legtöbbjüknél hozzáadódik a munkahelyi stressz is, így ez a fiatal generáció is egyenes úton halad afelé, hogy fizikai állapota, életkilátásai és életminősége semmivel sem legyen jobb a jelenlegi felnőtt magyar lakosságénál.

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

Egészséghetünk második napja

Résztvevők száma: 40 fő

Az egészséghét második napját a Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában rendeztük meg. 

Az intézmény feladat ellátási körébe tartoznak a tanköteles korú sajátos nevelés igényű, tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott és a pervazív fejlődési zavarban szenvedő autista/ autisztikus tanulók nevelése, oktatása. A tanulók jelentős százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye különböző településein élők közül kerül ki, akik 150 férőhelyes kollégiumban igény szerint részesülnek. A tanulók kb. egyharmada bejáró - főleg Nyíregyházáról és a város környéki településekről. A délutáni programokat az enyhe értelmi fogyatékos gyerekek alsó évfolyamainak szerveztük, azaz a tanulásban akadályozottak 1., 2., 3., és 4. évfolyama vett részt a versenyeken az őket kísérő gyógypedagógusokkal együtt.
A sajátos nevelési igényű gyermek fejlesztésében a játékot naponta biztosítani kell.
A játékformák kiválasztásánál figyelembe vettük azt a fokozatosságot, amelyet az értelmi - és az érzékszervi, valamint az életkori sajátosság diktál.

Játékformák:
– Utánzó játék,
– Konstrukciós játékok,
– Szerepjátékok
– Szabályjátékok,
– Sportjátékok
– Személyiségfejlesztő játékok.
Az értelmi sérült gyermek nem csak kognitív területen marad el a fejlődésben kortársaitól, hanem szomatikusan is. Ez általában megmutatkozik az eltérő testméretekben, valamint a megkésett mozgásfejlődésben is. 
Mivel a mozgás önmaga és környezete megismerésének alapvető feltétele, ezért értelemszerűen ez a megkésett motorikus fejlődés még inkább erősíti az értelmi és megismerő funkciók fejlődésének zavarát. Tehát tágabb értelemben a mozgásra nem csak hely-, vagy helyzetváltoztatás miatt van szükség, hanem feltétele az egyes kognitív és pszichés funkciók kialakulásának, fejlődésének is. 
Természetesnek vesszük, hogy lép, fut, leguggol, stb. valaki. Pedig egy akaratlagos mozgás szabályozása bonyolult idegi folyamatokon át (az agykéregből az extrapiramidális rendszeren keresztül) jut el az izmokhoz, ugyanakkor hasonló módon visszajelző területek is érkeznek az agykéregbe az egyes perifériákról. Még a legkisebb mozdulat is idegkapcsolatok szövevényes sorozatán alapszik. A mozgás során a látási analizátor biztosítja a mozgással kapcsolatos és szükséges térbeli tájékozódást. 
A mozgás tehát- kedvező élettani hatása mellett- a pszichés, szenzoros és kognitív funkciók fejlesztésében egyaránt nélkülözhetetlen. 
A sportjátékok során állóképességet, kitartást, egymás segítését, valamint közösségi érzést is fejlesztünk, mindazon túl, hogy a mindennapos mozgás az életvitelszerű alkalmazás begyakorlásának leghatékonyabb eszköze lehet.
A mozgás teherbírást, edzettséget ad, testi és lelki alkalmazkodásra késztet. Megelőzi és kezeli a testi és lelki ártalmakat. Az örömszerzés, szórakozás, a versenyélmények megélésének színtere.
A mozgás hozzájárul az egész életen át tartó tanulás fizikai és szellemi megalapozásához.
Fejlődnek hatására az erkölcsi, akarati tulajdonságok.
A programok jó lehetőséget biztosítottak a résztvevők együttműködésére, tanár-tanár, tanát-diák, diák-diák között, továbbá a kommunikáció fejlődését, az egymásra figyelést, az együtt tevékenykedést.
Összegzésként elmondható hogy a színes, és változatos programok felkeltették a tanulók érdeklődését s mivel véleményük figyelembe vételével történt a tervezés, így aktívak voltak végig a rendezvény folyamán. A fent említett játékformák közül a sportjátékokkal tudtunk a pályázati programban a délutáni tevékenységrendben örömszerző, szórakoztató mozgásfejlesztést végezni. A résztvevőket motiválta, hogy a feladatok végén eredményhirdetés keretében nyilvánosan, a csoport elismerő tekintetei össztűzében érmeket, ajándékokat vehettek át, ami az élményt még inkább emlékezetessé tette.

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

Egészséghetünk első napja

Ramocsaháza, Nyárády Mihály Általános Iskola és Óvoda
Résztvevők száma: 52 fő

Az első program Ramocsaházán, a Nyárády Mihály Általános Iskola és Óvodába került megrendezésre. Ramocsaháza az önhibájukon kívül hátrányos települések sorába tartozik, a lakosság összetétele szempontjából döntő többsége hátrányos helyzetű, szociális háló alsóbb rétegéből származó. Helyszínválasztásunkat az is indokolta, hogy a községben az alacsony iskolázottság, a munkanélküliség valamint a családok anyagi helyzete a megyei átlagnál is rosszabb. Ez nem teszi lehetővé azt sem, hogy kitörési pont lehessen a sport a fiatal és tehetséges, sportért rajongó gyerekek, fiatalok számára, illetve nincs előttük példa, példakép, minta. 
Meghívásunkat elfogadta és szakmai tapasztalatait mélyítette, bővítette a faluban dolgozó csatlakozó óvodapedagógusok, iskolai védőnő, mivel lehetővé tette a program, hogy óvodás korcsoportú gyerekek is bekapcsolódhattak a program bizonyos fázisaiba. 
A tornateremben kerítettünk sort az eseményre az iskolában tartott „Egészség hét” keretein belül. Az óriási létszámú, és igen fiatal korosztályba tartozó gyerekek fizikai állapotához igazítottuk a sportterhelést, és a mozgásformákat. Mivel ez a korosztály nem rendelkezett a bizonyos feladatokhoz szükséges finom koordinációs képességekkel, és nem volt képes a nehezebb gyakorlatok végrehajtására, ezért egyszerűbb, viszont élvezetes mozgásprogramot állítottunk össze. Ebben az életszakaszban a legfontosabb feladat az, hogy megszerettessük a gyermekekkel a mozgást úgy, hogy az ne teherként tudatosuljon bennük, hanem a különböző játékos feladatok elsősorban a szórakozást szolgálják. Így a számtalan sorverseny és stafétajáték mellett a különböző labdajátékok is nagy szerephez jutottak, fejlesztve ügyességüket. A tornateremben kialakult jó hangulat magáért beszélt, a program megvalósította feladatait.

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

Meghívó Közgyűlésre

KözgyűlésMeghívó

Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület Közgyűlést tart 2014.május 24-én 14 órától, melyre tisztelettel meghívom!

Határozatképtelenség esetén az új időpont: 2014. május 24. 15 óra.

Helyszín: Az egyesület Közösségi és Szolgáltató Háza (Nyíregyháza, Belső körút 31. sz.)

Napirendek: 

1. Az egyesület Alapszabályának módosítása a 2011. évi CLXXXV. törvény alapján
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

2. Az egyesület 2013-as közhasznúsági és szakmai beszámolójának előterjesztése, elfogadása
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

3. Az egyesület 2013-as pénzügyi beszámolója
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

4. A 2014-es munkaterv elfogadása
Előadó: Asztalos Attila egyesület alelnöke

A Közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a nyilvántartott rendes tagok több, mint fele jelen van. Ha határozatképtelenség áll fenn, akkor a másodszorra összehívott Közgyűlés - az eredeti napirendekkel és helyszínen - a megjelentek számától függetlenül határozatképes. 

Minden egyesületi tag jelenlétére számítok!
Visszajelzést várok abban az esetben is, ha nem tud részt venni a Közgyűlésen a 06-20/365-8767 telefonszámon, vagy bármelyik elérhetőségen. 

Nyíregyháza, 2014. május 5.

Tisztelettel:
Stankóczi László
egyesület elnöke

Egészségnap Szakolyban

Az egészségnapot egy előadásból és négy csoportfoglalkozásból állítottuk össze. A résztvevők összlétszáma 52 fő volt. Azért ezt a helyszínt választottuk a programok megvalósításához, mivel úgy gondoltuk, hogy az Ápoló-Gondozó Otthon dolgozóinak a folyamatosan emocionálisan megterhelő munkakörök és feladatok fokozott pszichés igénybevételének csökkentésére alternatívákat tudunk mutatni, mint például a szakdolgozók kiégésének megelőzése érdekében feszültségcsökkentő stratégiák bemutatása, módszerek elsajátításával, a munka során jelentkező stresszhelyzetek kezelését, oldását. Külső és belső konfliktusaink, szerepeinkből adódó feszültségek, konfliktuskezelési stílusok feltérképezése, és adaptívabb technikák elsajátítása. Empátia, tolerancia, érzelmi intelligencia fejlesztése.
Az előadás tartalmazta a burn out szindróma elméleti hátterét, a kiégés rizikófaktorait, előrejelzőit, tüneteit. Prevenciós és megoldási lehetőségeket. A megbeszélés során a nagy érdeklődésre való tekintettel sok figyelmet szenteltünk a kiégéssel kapcsolatos veszélyeztetettség rövid felmérésére, egyéni fejlődési utak keresésére. Melynek eredménye: az anyagi és erkölcsi elismerés hiánya kimagasló. A megkérdezettek jelentős része negatív élményként éli meg a napi munkáját. Általában megerősítést, visszajelzést nem kapnak. A megkérdezettek összességében mégis úgy érzik, hogy szeretnek itt dolgozni és érdekli őket ez a terület. A munkahely változtatás esetükben csak anyagi okok miatt jönne létre. 
Elmondható, hogy keresnek valamilyen rekreációs lehetőséget problémáik megoldására, megtalálják a gyógyító személyt saját környezetükben. Működik az öngyógyítás, ennek ellenére megjelennek igen komoly tüneteket a szakdolgozók között.
Összességében elmondható, hogy egy igen hasznos és sikeres programot valósítottunk meg Szakolyban. 

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

Projektzáró, program záró

Befejeződött HIV-prevenciós klubfoglalkozások című projektünk a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A program célja volt, hogy az elítéltek körében a HIV-fertőzés kockázatát csökkentsük egyéni és csoportos tanácsadásokkal, innovatív módszerek alkalmazásával az ehhez szükséges magatartásformák kialakításával.

A heti rendszerességgel megvalósult programelemek klubfoglalkozásokat, előadásokat, AIDS Világnapot, kreatív műhelyt és egyéni tanácsadásokat tartalmaztak, illetve sikerült megvalósítanunk azt, hogy az elítéltek és a BV Intézet dolgozói ingyenes szűrővizsgálaton vehessenek részt. A záró rendezvényen mutatták be az egyesület vezetői azokat a plakátokat, amelyeket a klubtagok készítettek, ezeket az egyesület tagjai és a programban résztvevő szakemberek pontozták, s az így kialakult sorrend alapján derült ki, hogy melyik plakát lesz 2014-ben egyesületünk HIV-prevenciós tevékenységének szószólója.

A projektzárón személyesen részt vett Dr. Simich Rita a pályázati bíráló bizottság elnöke, a BV. Intézet intézetparancsnok helyettese, valamint az Intézet projektmenedzserei, valamint egyesületünk vezetősége és a megvalósításban résztvevő szakemberek. A jó hangulatú projektzárón az elítéltek kifejezték köszönetüket felénk a velük való gondoskodásért, az átadott ismeretanyagért, a türelmünkért és emberséges viszonyunkért. A zárás során a klubtagjaink saját verseiket, gondolataikat adták elő, amit erre az alkalomra készítettek. Abban a reményben köszöntünk el egymástól, hogy a programot valamilyen formában továbbfolytathatjuk.

Nőnap 2014

Nem múlhat el úgy év, hogy az egyesület nőtagjait valamilyen formában ne köszöntsük március 8-án. Van, akinek rövid üzenetben fejezzük ki jókívánságainkat, van akinek honlapunkon keresztül kívánunk ezen a szép napon sok szépet és jót, de mindig vannak olyan egyesületi nőtagjaink, akikhez sikerül személyesen is eljutni. Ebben a meglepetésben volt része az egyesület néhány nő tagjának, illetve kihasználtuk a pillanatot, hogy a nőnapon is tanfolyamra járó tagjainkat is meglepjük. Ezekről a pillanatokról készítettünk néhány fotót, amit megosztunk most mindenkivel, de látható, hogy az egyik kedvenc nőcinket, Lujzi 2 kiskutyát sem hagytuk ki. :)
 
A képek az egyesület Közösségi és Szolgáltató Házában, Nyíregyháza néhány pontján és Nyírturán készültek és IDE kattintva megtekinthetők.
 
-SL-
 

Információs Partnerségi Nap

Információs Partnerségi NapInformációs Partnerségi Napot tartottak a városházán. Nyíregyháza Megyei Jogú Város, a Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvány, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum és az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság azért szervezte meg az eseményt, hogy a városban működő civil szervezetek tájékozódjanak lehetőségeikről. A tájékoztatón részt vettek azok az egyesületek és alapítványok képviselői, akik a Nemzeti Együttműködési Alap 2014-es nyertes pályázói voltak.

A sikeres információátadás érdekében az elmúlt két évben több olyan rendezvény volt Nyíregyházán, amely az önkormányzat és a városban működő civil szervezetek közös munkáját segítette. Ezeknek a szakmai fórumoknak köszönhetően több alapítvány és egyesület sikeresen szerepelt a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, az információáramlással sokat segítettek a civil szervezeteknek, hiszen most nagyon sok pályázat nyert Nyíregyházán és a megyében. A polgármester kifejtette, a civil szervezetek az önkormányzat munkáját színesítik, kiegészítik és szükség is van rájuk. Munkájukat az önkormányzat is támogatja azzal, hogy a civil alapot a költségvetésben a tavalyi 20-ról 25 millió forintra emelte fel. A polgármester hozzáfűzte, az önkormányzat továbbra is ezt a partnerséget kívánja biztosítani. A Nemzeti Együttműködési Alap 2014-es pályázatain több mint 100 helyi szervezet szerepelt sikeresen.

Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára kifejtette, Magyarország társadalmi megújítása és a mindennapi élet javítása nem képzelhető el csak az kormányzat és az önkormányzat munkájával, szorosan együtt kell dolgozni a társadalom minden szereplőjének, a kormánynak, az önkormányzatoknak, a gazdaság szereplőinek és a harmadik szektornak, a civil társadalomnak is.

 A városban működő civil szervezeteknek nagy segítséget jelent a pályázatokon elnyert támogatás.

Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptánc Egyesület elnöke elmondta, koreográfiákat szeretnének készíttetni, népviseleteket varratni, rendezvényeket megszervezni. Az éves nagy gálaműsoruknak a hátterét részben biztosítja a pályázaton elnyert összeg. A rendezvényen okleveleket is átadtak a Nemzeti Együttműködési Alap 2014-es pályázói részére.

Forrás: nyiregyhaza.hu

Képek megtekintéséhez: KATT IDE!

 

Autogén relaxáció a Nyugalom Házában

Ennek a csoportfoglalkozásnak a helyszínéül a nagykállói Nyugalom Házát választottam, a résztvevők létszáma 14 fő volt. Az autogén tréning előadásának vázlata: 
- a relaxáció fogalma, típusai
- az AT fiziológiai alapjai
- indikációi, kontraindikációi
- az AT hatása egészséges emberre.
Az előadás után ízelítőt kaptak a résztvevők az autogén tréningből. Az itt eltöltött 4 óra teljes kikapcsolódást, regenerálódást nyújtott a csoportnak.

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

Személyiségfejlesztés - tréning

A foglalkozáson 10 fő vett részt, új csoporttaggal nem bővült a csoport, így a ráhangolódó játék hamar bemelegítette a csoportot. A csoportfoglalkozás munkamódszerei játékos feladatokból, egy-egy témát felölelő, ismeretanyag bővítést célzó kisebb magyarázatból, kiscsoportos témafeldolgozásból, önreflexiót segítő tesztből és szituációs játékokból tevődtek össze. A feladatok lehetőséget nyújtottak rátekinteni egy új perspektívából saját működésükre és tudatosítani a feszültséggel teli helyzetek okait. A közös játékok a visszahúzódóbb tagok számára is feloldódási lehetőséget nyújtottak. A Megküzdési Módok Kérdőív kitöltése rámutatott, hogy ki milyen kognitív vagy viselkedési stratégiát alkalmaz stresszhelyzetekkel való megküzdés során. A csoporttagok visszajelzése azt igazolta, hogy a foglalkozást hasznosnak találták, új ismeretekkel és készségekkel gazdagodtak, ön- és társismeretük növekedett. A foglalkozás értékes hozadékának tekinthető, hogy néhány csoporttag között baráti kapcsolat kezd kiépülni. 

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

Konfliktuskezelés - módszerek, előadás és tréning

A csoportfoglalkozáson 19 fő jelent meg. A csoportba öt új fő érkezett. A bemutatkozás után, a konfliktuskezelési technikákról ( Thomas Kielman ): - alkalmazkodás
- elkerülés
- kompromisszum
- problémamegoldás
- versengés tartottam beszámolót.
A bemelegítő feladatok után konfliktuskezelési gyakorlatokra került sor, egyéni -, páros és csoportos formában egyaránt. A csoporttagok saját élmény segítségével megismerték a konfliktusok kezelésének öt módját. Megbeszélésre került, hogy nem minden esetben célravezető mindegyik megoldás. A játékok folyamán az indulatok, érzések áramlására folyamatosan figyelni és kezelni kellett. Fegyelmezési problémák, kerettartási nehézségek kezelhető mértékben voltak jelen. A foglalkozás során szakítottunk időt kötetlen beszélgetésre, ahol a résztvevők aktuális (iskolával, tanulással, családdal, párkapcsolattal) kapcsolatos problémáiról, nehézségeiről beszélgettünk. Az oldottabb beszélgetésekben szívesen vettek részt.

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

Meghívó rendkívüli közgyűlésre

Rendkívüli közgyűlésMeghívó

 

Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉS-t tart 2014. január 15-én, 17 órától, melyre tisztelettel meghívom!

 

Határozatképtelenség esetén új időpont: 2014. január 16-án 17 órától.

 


Helyszín: Az egyesület Szolgáltató Háza Nyíregyháza, Belső körút 31. sz.


Napirendek:

1. Az egyesület Közgyűlésének 2/2013. (08. 17.) számú határozatának hatályon kívül helyezése
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

2. Az egyesület Közgyűlésének 5/2013. (08. 17.) számú határozatának hatályon kívül helyezése
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

3. Az egyesület Közgyűlésének 6/2013. (08. 17.) számú határozatának hatályon kívül helyezése
Előadó: Stankóczi László egyesület elnöke

4. Az egyesület elnökének megválasztása

5. Az egyesület elnökségének megválasztása

6. Az egyesület Felügyelő Bizottságának megválasztása

A Közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a nyilvántartott rendes tagok több mint fele jelen van. Ha határozatképtelenség áll fenn, úgy a Közgyűlést 2014. január 16-án 17 órára hívom össze. A másodszorra összehívott közgyűlés - az eredeti napirendekkel és helyszínen - a megjelentek számától függetlenül határozatképes.


Nyíregyháza, 2014. január 7.

Tisztelettel:


Stankóczi László
egyesület elnöke

Karácsonyi segítség

Karácsonyi segítségIdén májusában jártunk Erzsébetnél, ahol ötödik gyermekük érkezését várták. Elkelt a segítség akkor is, a kis jövevénynek gyermekruhákat és egyéb hasznos holmit adtunk át. Most karácsony közeledtével nem feledkeztünk meg róluk most sem, a megszületett "nagy lány"-nak és testvéreinek ajándékcsomagot vittünk. A gyerekkönyvekkel, játékokkal és tartós élelmiszer csomaggal kívántuk boldog karácsonyt a nagy családnak, melyet egyesületünk alelnöke közreműködésével állítottunk össze.
Boldog Karácsonyt!

 További képek egyesületünk facebook oldalán IDE kattintva tekinthető meg. 

 

 

Meghívó ünnepi közgyűlésre

KarácsonyKedves egyesületi tagjaink!

Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület 2013. december 21-én 15:00 órától ünnepi közgyűlést tart, melynek helyszíne az egyesület Közösségi és Szolgáltató Háza (4400 Nyíregyháza, Belső körút 31. sz.)

A közgyűlésen rövid összefoglalót hallhattok 2013. eseményeiről, a két ülés közötti fontosabb eseményekről képekkel és videókkal. 
Várjuk már most ötleteiteket, javaslataitokat a 2014-es év szakmai és szabadidős programjaihoz. 

A közgyűlésen együtt szeretnénk meggyújtani veletek a karácsonyi fényeinket, s együtt szeretnénk ünnepelni a karácsonyt, ezért mindenki jelenlétére feltétlen számítunk! 

Kérünk minden egyesületi tagot, hogy részvételi szándékáról legkésőbb 2013. december 19-ig jelezzen vissza telefonon a 06-20/365-8767 telefonszámon.

Nyíregyháza, 2013. december 11.

Stankóczi László
egyesület elnöke

 

A HIVatlan látogató - AIDS Világnap 2013. 12. 01.

AIDS VilágnapAz Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület 2013. december 1-én AIDS Világnapi programot tartott "A HIVatlan látogató" címmel a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Színháztermében.

Az idén különleges és egyedi helyszínű programunkon előadást tartott Dr. Szondy Györgyi adjunktus "Amit az AIDS-ről tudni kell", valamint Pancsusák Sándor az Intézet parancsnoka "A civil egyesületek szerepe a zárt intézményi körülmények között" címmel. A program keretében bemutatta az egyesület elnöke szervezetünk HIV prevenciós tevékenységét, valamint azt a programsorozatot, melynek keretében az idei világnapi program is megrendezésre került.
A világnapi program végén az erre az alkalomra szerveződött és felkészült drámakörösök előadására is sor került. A remény című rövid színdarabot azok az elítéltek adták elő az Intézményből, akik a darabot kitalálták, szövegkönyvet készítettek hozzá, koreografálták és megrendezték, s ebben segítettek nekik szakembereink.

Az előadás után beszélgetés volt a programban résztvevőkkel és a megjelent érdeklődő elítéltekkel.

A programsorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

A képek az Országos Tiszalöki Büntetés-végrehajtási Intézet engedélyével készültek. A képek publikálásához az arccal is szereplő személyek írásbeli engedélyével rendelkezünk.

A rendezvényről további képek az egyesületünk facebook oldalán láthatóak, de IDE KATTINTVA is elérhető.

 

A cukorbetegség kockázata és megelőzése - előadás

Az előadás a pályázat keretén belül valósult meg. A résztvevők létszáma 38 fő. A nyírturai Idősek Otthonában megtartott előadás célja a diabetes két fő típusának bemutatása, különös tekintettel a 2-es típusú diabetesre. A résztvevők életkora miatt azonban részletesen kitértem az 1-es típusú diabetesre, mivel jó néhány érdeklődő volt a 35-40 év alatti korosztályból - hiszen ez a típus elsősorban ebben az életkorban jelentkezhet. A 2-es típusú cukorbetegség bemutatásánál különösen nagy hangsúlyt fektettem a mozgásszegény életmódra, valamint életmódunk másik kedvezőtlen megváltozására: a táplálkozásra. Felhívtam a figyelmet, hogy a mozgásszegény életmód és az energiadús táplálkozás elhízáshoz vezet. A diabetes anyagcserezavar, amely jó diétával, ha szükséges tablettával, vagy inzulinnal egyensúlyban tartható. Ehhez azonban szükséges a megfelelően megtervezett és pontosan betartott, testreszabott diétás kezelés, mely révén elérhető, hogy a cukorbeteg egészsége, munkaképessége, életminősége megközelítse a nem cukorbeteg egyénét. Elhangzott a tápanyagok: szénhidrátok, fehérjék, zsiradékok, növényi rostok jellemzői. Bemutatásra kerültek élelmiszerek, diétás édességek, édesítőszerek. Szó volt a napi folyadékfogyasztásról, a fizikai aktivitásról, élvezeti szerekről. A foglalkozás végén egy diabetes minta étrendet állítottunk össze. 
A résztvevők nagyon aktívan, saját tapasztalatukat megosztva kapcsolódtak be. 

Programunk a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1297 számú "Együtt Egymásért az egészséges életmód jegyében" című projekt keretében valósult meg.

A szeretet nem ismer határokat!

Néhány héttel ezelőtt adtunk hírt honlapunkon arról, hogy egyesületünk HIV-prevenciós klubfoglalkozásokat szervez a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. A klubfoglalkozás résztvevői az ismeretterjesztő és szakmai előadások közben kreatív műhelyfoglalkozásokon is részt vesznek. A műhelyfoglalkozás jó alkalmat teremt arra, hogy feledtesse a résztvevőkkel azt, hogy zárt intézményben vannak, kedvező hatással van embertársi és baráti kapcsolataikra a falakon belül. A kreatív műhely apropója a közelgő karácsony, így a rendelkezésünkre álló alapanyagokból karácsonyi díszeket készítenek az elítéltek, s akinek intézményi helyzete megengedi, magával is viheti ezt oda, ahová más nem léphet be. A díszek készítése aladt könnyen megy a beszélgetés az eddigi klubfoglalkozási élményeikről, szabadon fogalmazhatják meg kérdéseiket, véleményüket az egyesületünk programjáról. A kreatív műhely megvalósulását nagyban segítette a BV Intézeten túl az, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja programsorozatunkat.

Elérhetőség

Asztalos Attila - 06203658767

Facebook

Vezetőség

Stankóczi László
elnök
elnökségi tag

Az egyesület vezetője vagyok a megalakulástól, feladatom a szakmai feladatok irányítása, az egyesülettel járó kötelezettségek ellátása, egy személyi képviselete, programok szervezése és operatív munka. 

 


Asztalos Attila
alelnök
elnökségi tag

Az egyesület alelnöki tisztségét töltöm be megalakulástól. A gazdasági vezetést végzem, részt veszek az operatív munkában, teljes körű szervezésben. Az egyesület Közösségi és Szolgáltató Házának vezetője vagyok. 

 


Bányász Mihályné
titkár
elnökségi tag

Több éve vagyok az egyesület tagja. A titkári tisztség számomra új kihívás az egyesületben, de bízom abban, hogy más szervezeti tapasztalataimnak köszönhetően és a szervező, rendező készségemet kamatoztatva az egyesület profitálhat ambícióimat felhasználva.

 

Kopjáry Istvánné
Felügyelő Bizottság elnöke

A versenyszférában dolgozom lassan 30 éve. Az összegyűlt tapasztalatom, tudásom a non-profit szférában is kamatoztatható, a Felügyelő Bizottság elnöki tisztségét töltöm be. Imádom a társaságot, a jó hangulatot, az értelmes időtöltést, s magam is kezdeményezem az ilyen típusú eseményeket.

 

Kozák Sándorné
Felügyelő Bizottsági tag

Emberközpontúságom valószínűleg abból fakad, hogy több éve egészségügyi területen dolgozom, érzékeny, beteg emberekkel foglalkozom. Ezért jól érzem magam ebben az egyesületben, ami ugyancsak a humánumra épít, s tudásomat a Felügyelő Bizottságban kamatoztatom.

 


Bányász Éva
Felügyelő Bizottsági tag
jelnyelvi oktató

Pénzügyi végzettségemmel a Felügyelő Bizottság tagja lettem, de a számok világán kívül a közösség építés és a jelnyelv oktatás alap és középszinten a feladatom. Rendezvény szervezésben és a sportos, mozgásos szabadidős programok szervezéséből veszem ki a részem.

 

Orosz Mihály
elnökségi tag
marketing referens
jelnyelvi oktató

 Feladatom az alap- és középfokú jelnyelv tanfolyamok vezetése. Karban tartom az egyesület külső web kommunikációs felületeit, valamint az egyesület nyomtatott sajtóanyagainak elkészítéséért, arculatáért felelek.

 Dr. Nagy Péter
egyesület jogásza

 Az egyesület jogsegélyszolgálatát irányítom, segítséget nyújtok minden hozzánk fordulónak, segítem klienseink ügyeit. Előadásokat tartok rendezvényeken, részt veszek az egyesület programjainak szakmai megvalósításában.