Drogellenes világnap

Drogellenes világnap

Az ENSZ-közgyűlés 1987. évi határozata alapján 1988 óta tartják június 26-án a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Bár a világnapon túl vagyunk, úgy gondolom, soha nem késő, és soha nem lehet eleget beszélni erről a témáról. Egészségügyi referensként, és nem utolsó sorban egy tizenéves kamasz fiú édesanyjaként úgy érzem személyesen is érintett vagyok a témában. Tizenhárom éves fiamnak ezerszer elmondtam már, hogy a legalattomosabb minden szenvedély közül talán a drog. A drog, mely életeket tesz tönkre, jól működő kapcsolatokat, családokat szakít szét örökre.
 
A drogok, kábítószerek, szaknyelven a pszichoaktív szerek azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszer működését befolyásolják, s melyeknek hiánya a szervezetben nagyon rövid használat után is már elvonási tüneteket idéznek elő. Maga a drog elnevezés holland eredetű, magyarul fűszert jelent, utalva arra, hogy a szereket növények, ritkább esetekben állati szervek részeiből nyerik ki.
 
A drog elnevezést mint gyűjtőfogalmat használjuk, hiszen több fajtája van, s mindegyik szer más-más területen hat, máshol fejti ki romboló hatását. Nyugtató szerek közül az alkoholt, morfiumot, heroint, metadont tartjuk elsősorban számon. A hallucinogének közé tartozik az LSD, a Marihuana, serkentőként hat a Nikotin, a Koffein, a Speed, a Kokain. A drogok jó része illegális, egy részét viszont a gyógyításban használják, orvos javaslatra, orvosi felügyelet mellett.
 
Sajnos ma már a gyerekek, fiatalok többsége igen „tájékozott” ebben a témában, bulikon, összejöveteleken gyakran kerülnek elő a tiltott szerek. A legveszélyeztetettebb csoport a középiskolás korosztály. A felnőtt lakosságnak pedig a 9-11 %-a használt már élete során valamilyen tiltott szert. 
 
A Drogellenes Világnap célja az lenne, hogy felhívja a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire, következményeire, s támogasson minden olyan törekvést, mely a drogok visszaszorításáért küzd.
 
 

Elérhetőség

Asztalos Attila - 06203658767

Facebook

Vezetőség

Stankóczi László
elnök
elnökségi tag

Az egyesület vezetője vagyok a megalakulástól, feladatom a szakmai feladatok irányítása, az egyesülettel járó kötelezettségek ellátása, egy személyi képviselete, programok szervezése és operatív munka. 

 


Asztalos Attila
alelnök
elnökségi tag

Az egyesület alelnöki tisztségét töltöm be megalakulástól. A gazdasági vezetést végzem, részt veszek az operatív munkában, teljes körű szervezésben. Az egyesület Közösségi és Szolgáltató Házának vezetője vagyok. 

 


Bányász Mihályné
titkár
elnökségi tag

Több éve vagyok az egyesület tagja. A titkári tisztség számomra új kihívás az egyesületben, de bízom abban, hogy más szervezeti tapasztalataimnak köszönhetően és a szervező, rendező készségemet kamatoztatva az egyesület profitálhat ambícióimat felhasználva.

 

Kopjáry Istvánné
Felügyelő Bizottság elnöke

A versenyszférában dolgozom lassan 30 éve. Az összegyűlt tapasztalatom, tudásom a non-profit szférában is kamatoztatható, a Felügyelő Bizottság elnöki tisztségét töltöm be. Imádom a társaságot, a jó hangulatot, az értelmes időtöltést, s magam is kezdeményezem az ilyen típusú eseményeket.

 

Kozák Sándorné
Felügyelő Bizottsági tag

Emberközpontúságom valószínűleg abból fakad, hogy több éve egészségügyi területen dolgozom, érzékeny, beteg emberekkel foglalkozom. Ezért jól érzem magam ebben az egyesületben, ami ugyancsak a humánumra épít, s tudásomat a Felügyelő Bizottságban kamatoztatom.

 


Bányász Éva
Felügyelő Bizottsági tag
jelnyelvi oktató

Pénzügyi végzettségemmel a Felügyelő Bizottság tagja lettem, de a számok világán kívül a közösség építés és a jelnyelv oktatás alap és középszinten a feladatom. Rendezvény szervezésben és a sportos, mozgásos szabadidős programok szervezéséből veszem ki a részem.

 

Orosz Mihály
elnökségi tag
marketing referens
jelnyelvi oktató

 Feladatom az alap- és középfokú jelnyelv tanfolyamok vezetése. Karban tartom az egyesület külső web kommunikációs felületeit, valamint az egyesület nyomtatott sajtóanyagainak elkészítéséért, arculatáért felelek.

 Dr. Nagy Péter
egyesület jogásza

 Az egyesület jogsegélyszolgálatát irányítom, segítséget nyújtok minden hozzánk fordulónak, segítem klienseink ügyeit. Előadásokat tartok rendezvényeken, részt veszek az egyesület programjainak szakmai megvalósításában.