Boldog józanodók - Szász Anna - Könyvajánló

Boldog józanodók

Szász Anna érdeklődése a társadalmi problémák iránt nem mai keletű. Több riportkönyve jelent meg. Ebben a kötetben olyan témáról beszél, ami ma nem igazán divat. Az alkoholfogyasztásról és annak következményeiről, amelyekről kezdünk megfeledkezni.
A feledésben van némi politikai irányítottság is. A gazdaság lejtmenete miatt az egészségügy anyagi ellátottsága folyamatosan csökken. Talán ennek következményeként pár évvel ezelőtt a pszichiátria azt a személeletet képviselte, hogy nincs szükség sem addiktológiára, sem alkohológiára, mert hiszen ezek teljes pszichiátria részei, ezért megszüntetendők. Így történt.
Nem sokkal később azonban a pszichiátriára is "fejsze vettetett". Elesett a fellegvár, a "Lipót", megkisebbedtek vagy eltűntek egyes vidéki osztályok.
Eközben pedig alkoholfogyasztás létezik. Még mindig ez a legelterjedtebb és legolcsóbb kábítószer, noha kétségtelenül ma komoly vetélytársai vannak. Az alkohológia hazai fejlődésének csúcspontján, a nyolcvanas években Levendel László rámutatott, hogy a feszültségoldás és a valóság előli menekülés szere már nem kizárólag az alkohol. Az igazi "kilépés" és az esztatikus élmény igénye a gyorsabban ható kémiai szerek felé fordul. Később az úgynevezett viselkedési addikciók tovább tágították a tudatmódisítás spektrumát. Az elektronikus játékok, a kényszeressé váló internetezés vagy napjainkban a stratégiai játékok gyorsan repítenek bennünket a virtuális világba, juttatnak valóságtól elvonatkoztatott, hipnoid tudatállapotba, és adják a felfokozott létélményhez szükséges mennyiségű adrenalint.
Az alkoholnak tehát ma már komoly vetélytársai lettek.
Ám a rendszeresen megismételt, azonos módszertannal készlt, minden európai országra kiterjedő, tizenhat éves diákok körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a dohányzás mellett még mindig az alkohol az a szer, amelyhez mind korábban nyúlnak a fiatalok, növekvő számban a lányok is, egyre többet fogyasztanak, mind gyakrabban a lerészegedésig.
Magyarországon továbbra is a felnőtt férfiak isznak a legtöbbet. Az alkoholfogyasztás egy főre számított mértéke lassan tovább np, valószínűleg a fogyasztás jobban szétterítődik.
Az alkoholizálás káros hatásai szétosztódnak az elszegényedő egészségügyben a belgyógyászatra, onkológiára, traumatológiára, több jut a pszichiátriának is delíriumból, depresszióból, demenciából. Noha ezt a megtartott addiktológiával, pszichiátriával, a pszichoszociális szinten integrált ellátási modellekben költséghatékonyan meg lehett volna előzni.
Örvendetes viszont, hogy növekszik a civil szervezetek száma, amelyek ellátást biztosítanak alkoholfüggő és alkoholproblémás embereknek. E szervezetek között sok az egyházi fenntartású, de egyre több az önsegítő szervezetek száma is.
Láthatóan aktívabb, erőteljesebb a Névtelen Alkoholisták mozgalma. Az utóbbi húsz évben ez a mozgalom jelentős segítséget nyújtott az egészségügyi ellátoknak is, például az úgynevezett Minnesota-modell keretében.
Szász Anna könyve ismét reflektorfénybe állítja ezt az utóbbi időben homályba került problémakört, és eleven emberi történeteken át mutatja be az itt zajló folyamatokat, mindenekelőtt az Anonim Alkoholisták mozgalmát, annak sokszínűségét és működésének hatékonyágát.
Buda Béla
 
Boldog józanok - Az Anonim Alkoholisták Magyarországon
Szász Anna
Sík Kiadó - Budapest, 2011.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából. 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Elérhetőség

Asztalos Attila - 06203658767

Facebook

Vezetőség

Stankóczi László
elnök
elnökségi tag

Az egyesület vezetője vagyok a megalakulástól, feladatom a szakmai feladatok irányítása, az egyesülettel járó kötelezettségek ellátása, egy személyi képviselete, programok szervezése és operatív munka. 

 


Asztalos Attila
alelnök
elnökségi tag

Az egyesület alelnöki tisztségét töltöm be megalakulástól. A gazdasági vezetést végzem, részt veszek az operatív munkában, teljes körű szervezésben. Az egyesület Közösségi és Szolgáltató Házának vezetője vagyok. 

 


Bányász Mihályné
titkár
elnökségi tag

Több éve vagyok az egyesület tagja. A titkári tisztség számomra új kihívás az egyesületben, de bízom abban, hogy más szervezeti tapasztalataimnak köszönhetően és a szervező, rendező készségemet kamatoztatva az egyesület profitálhat ambícióimat felhasználva.

 

Kopjáry Istvánné
Felügyelő Bizottság elnöke

A versenyszférában dolgozom lassan 30 éve. Az összegyűlt tapasztalatom, tudásom a non-profit szférában is kamatoztatható, a Felügyelő Bizottság elnöki tisztségét töltöm be. Imádom a társaságot, a jó hangulatot, az értelmes időtöltést, s magam is kezdeményezem az ilyen típusú eseményeket.

 

Kozák Sándorné
Felügyelő Bizottsági tag

Emberközpontúságom valószínűleg abból fakad, hogy több éve egészségügyi területen dolgozom, érzékeny, beteg emberekkel foglalkozom. Ezért jól érzem magam ebben az egyesületben, ami ugyancsak a humánumra épít, s tudásomat a Felügyelő Bizottságban kamatoztatom.

 


Bányász Éva
Felügyelő Bizottsági tag
jelnyelvi oktató

Pénzügyi végzettségemmel a Felügyelő Bizottság tagja lettem, de a számok világán kívül a közösség építés és a jelnyelv oktatás alap és középszinten a feladatom. Rendezvény szervezésben és a sportos, mozgásos szabadidős programok szervezéséből veszem ki a részem.

 

Orosz Mihály
elnökségi tag
marketing referens
jelnyelvi oktató

 Feladatom az alap- és középfokú jelnyelv tanfolyamok vezetése. Karban tartom az egyesület külső web kommunikációs felületeit, valamint az egyesület nyomtatott sajtóanyagainak elkészítéséért, arculatáért felelek.

 



Dr. Nagy Péter
egyesület jogásza

 Az egyesület jogsegélyszolgálatát irányítom, segítséget nyújtok minden hozzánk fordulónak, segítem klienseink ügyeit. Előadásokat tartok rendezvényeken, részt veszek az egyesület programjainak szakmai megvalósításában.