Gyakran ismételt kérdések a viselkedési addikciókról


Szenvedélybetegségeknek nevezzük azokat a viselkedésformákat, amelyek fölött a személyek képtelenek kontrollt gyakorolni. Ezért azokat kényszeresen újra és újra végrehajtják, illetve azok a személyekre és többnyire környezetükre is káros következményekkel vannak. Ezeknek a viselkedésformáknak a többsége egészséges mértékben jelen van az emberi viselkedésben. Azonban az már függőség, ha egy adott viselkedésforma uralni kezdi a személy viselkedését, s emiatt jelentős mértékben károsodik a korábbi életvitel, a testi és a lelki egészség, valamint a környezet. Családi drogprevenciós klubfoglalkozások programsorozatunkban a témáról Jurás Ágnes egészségfejlesztő mentálhigiénikus tartott csoportfoglalkozásokat. A foglalkozásokon leggyakrabban elhangzó kérdéseket gyűjtöttük össze: 
 
1. Milyen cselekvésekre mondhatjuk azt, hogy viselkedési addikciók?
2. Miért nem tudják a játékszenvedélyesek abbahagyni a játékot, még akkor sem, ha már teljesen lezüllöttek?
3. Mi megy végbe a viselkedési addikcióban szenvedők agyában?
4. Miért nem lehet nyilvános helyekről kitiltani a játékgépezést?
5. Miért probléma az, ha a gyerekem napi 4 órát internetezik, jól tanul és segít is itthon?
6. Ha az interneten valaki csak olyan stratégiai, vagy más játékot játszik, ami nem erőszakos, miért kell azt is leállítani?
7. Miért nem tanítják meg az iskolában a gyereket arra, hogyan töltse el szabadidejét?
8. A család nyugodt, az anyagiak megvannak, sportol mindenki valamit, járunk kirándulni, mégis mindkét gyerek és az apjuk is nagyon szeretnek interneten játszani, gyakran még éjjel is. Ez baj?
9. Hogyan lehet valakit 'leszoktatni' a játékról?
10. Mikor fogja fel végre egy függő, hogy beteg és hogyan gyógyulhatna meg?
 
Ha ön is kíváncsi a válaszokra, illetve további kérdése van, vagy konkrét segítségnyújtásra van igénye, feltétlen keressen minket minden szombaton június 30-ig a klubfoglalkozás helyszínén a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaratermében, ahol délelőtt 10-től 13 óráig megtalál minket. 
 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Elérhetőség

Asztalos Attila - 06203658767

Facebook

Vezetőség

Stankóczi László
elnök
elnökségi tag

Az egyesület vezetője vagyok a megalakulástól, feladatom a szakmai feladatok irányítása, az egyesülettel járó kötelezettségek ellátása, egy személyi képviselete, programok szervezése és operatív munka. 

 


Asztalos Attila
alelnök
elnökségi tag

Az egyesület alelnöki tisztségét töltöm be megalakulástól. A gazdasági vezetést végzem, részt veszek az operatív munkában, teljes körű szervezésben. Az egyesület Közösségi és Szolgáltató Házának vezetője vagyok. 

 


Bányász Mihályné
titkár
elnökségi tag

Több éve vagyok az egyesület tagja. A titkári tisztség számomra új kihívás az egyesületben, de bízom abban, hogy más szervezeti tapasztalataimnak köszönhetően és a szervező, rendező készségemet kamatoztatva az egyesület profitálhat ambícióimat felhasználva.

 

Kopjáry Istvánné
Felügyelő Bizottság elnöke

A versenyszférában dolgozom lassan 30 éve. Az összegyűlt tapasztalatom, tudásom a non-profit szférában is kamatoztatható, a Felügyelő Bizottság elnöki tisztségét töltöm be. Imádom a társaságot, a jó hangulatot, az értelmes időtöltést, s magam is kezdeményezem az ilyen típusú eseményeket.

 

Kozák Sándorné
Felügyelő Bizottsági tag

Emberközpontúságom valószínűleg abból fakad, hogy több éve egészségügyi területen dolgozom, érzékeny, beteg emberekkel foglalkozom. Ezért jól érzem magam ebben az egyesületben, ami ugyancsak a humánumra épít, s tudásomat a Felügyelő Bizottságban kamatoztatom.

 


Bányász Éva
Felügyelő Bizottsági tag
jelnyelvi oktató

Pénzügyi végzettségemmel a Felügyelő Bizottság tagja lettem, de a számok világán kívül a közösség építés és a jelnyelv oktatás alap és középszinten a feladatom. Rendezvény szervezésben és a sportos, mozgásos szabadidős programok szervezéséből veszem ki a részem.

 

Orosz Mihály
elnökségi tag
marketing referens
jelnyelvi oktató

 Feladatom az alap- és középfokú jelnyelv tanfolyamok vezetése. Karban tartom az egyesület külső web kommunikációs felületeit, valamint az egyesület nyomtatott sajtóanyagainak elkészítéséért, arculatáért felelek.

 Dr. Nagy Péter
egyesület jogásza

 Az egyesület jogsegélyszolgálatát irányítom, segítséget nyújtok minden hozzánk fordulónak, segítem klienseink ügyeit. Előadásokat tartok rendezvényeken, részt veszek az egyesület programjainak szakmai megvalósításában.