Drog-prevenciós foglalkozások a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben

Egészségmagatartást formáló, komplex drog-prevenciós programot valósít meg az Együtt Egymásért Egyesület Kelet-Magyarországon egy nem mindennapi helyszínen és résztvevőkkel.


Nehéz, de érdekes program megvalósításába vágta fejszéjét egyesületünk, amikor úgy döntöttünk, hogy drog-prevenciós foglalkozásaink helyszínét és a résztvevők körét a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben akarjuk elérni. A program megvalósításában kiválóan együttműködő BV. Intézetben már több éve működik olyan körlet, ahol a „kábítószerrel való visszaélés” bűncselekménnyel töltik büntetésüket az elítéltek. A helyszín választását az is befolyásolta, hogy szerveztünk más típusú programban már jó partnerre talált a BV. vezetésénél és az elítéltek is pozitívan fogadták a civilektől feléjük nyújtott segítő kezeket.

Programunk keretében két csoporttal kezdtük meg az elsősorban információ átadó, attitűdformáló és edukációs foglalkozásokat. A tavalyi évben kezdődött program során közel 30 elítélt vesz részt folyamatosan a programban, aminek tervezésekor és a megvalósítás alatt igyekszünk figyelembe venni az Intézet és az elítéltek igényeit, melynek megvalósításában külsős és saját szakembereink vesznek részt. A csoportfoglalkozásokból, kommunikációs tréningből, önkéntes tanácsadásokból, filmvetítésből és annak megbeszéléséből álló programunk eredményeképpen célunk, hogy az Intézetben élő elítéltek körében a szerhasználat és annak kockázata csökkenjen, az ehhez megfelelő magatartásformák kialakuljanak, szabadulásuk után az elsajátított kompetenciával sikerüljön az illegális szerek használatával kapcsolatos eseményekre nemet mondaniuk. Fontos, hogy a hasonló területen működő egyesületeket, szervezeteket segítsük tapasztalatainkkal. Saját élményeinkből, javaslatainkból, további hasonló prevenciós programok sikeréhez szeretnénk hozzájárulni azzal az összefoglaló kiadvánnyal, melyet a projekt végén készítünk el és teszünk elérhetővé nemcsak nyomtatott, hanem online formában is egyesületünk honlapján.

Bízunk abban, hogy erőfeszítéseink nem hiábavalóak, a kialakult és megszerzett, a témával kapcsolatos tudásszint kialakulása és javítása szolgálja majd azt, hogy az elítéltek attitűdje megváltozzon. Segíteni kívánunk a BV. Intézet munkatársainak is, akiknek szakemberünk szupervízió keretében szakmai felkészítést ad, hasznos és praktikus tanácsaival ellátja őket, hogy munkájukat még magasabb színvonalon végezhessék.

Programunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Család- Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet, mint pályázatkezelő közreműködésével valósul meg (KAB-ME-15-B-22025).

 

 

Drogellenes világnap

Drogellenes világnap

Az ENSZ-közgyűlés 1987. évi határozata alapján 1988 óta tartják június 26-án a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Bár a világnapon túl vagyunk, úgy gondolom, soha nem késő, és soha nem lehet eleget beszélni erről a témáról. Egészségügyi referensként, és nem utolsó sorban egy tizenéves kamasz fiú édesanyjaként úgy érzem személyesen is érintett vagyok a témában. Tizenhárom éves fiamnak ezerszer elmondtam már, hogy a legalattomosabb minden szenvedély közül talán a drog. A drog, mely életeket tesz tönkre, jól működő kapcsolatokat, családokat szakít szét örökre.
 
A drogok, kábítószerek, szaknyelven a pszichoaktív szerek azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszer működését befolyásolják, s melyeknek hiánya a szervezetben nagyon rövid használat után is már elvonási tüneteket idéznek elő. Maga a drog elnevezés holland eredetű, magyarul fűszert jelent, utalva arra, hogy a szereket növények, ritkább esetekben állati szervek részeiből nyerik ki.
 
A drog elnevezést mint gyűjtőfogalmat használjuk, hiszen több fajtája van, s mindegyik szer más-más területen hat, máshol fejti ki romboló hatását. Nyugtató szerek közül az alkoholt, morfiumot, heroint, metadont tartjuk elsősorban számon. A hallucinogének közé tartozik az LSD, a Marihuana, serkentőként hat a Nikotin, a Koffein, a Speed, a Kokain. A drogok jó része illegális, egy részét viszont a gyógyításban használják, orvos javaslatra, orvosi felügyelet mellett.
 
Sajnos ma már a gyerekek, fiatalok többsége igen „tájékozott” ebben a témában, bulikon, összejöveteleken gyakran kerülnek elő a tiltott szerek. A legveszélyeztetettebb csoport a középiskolás korosztály. A felnőtt lakosságnak pedig a 9-11 %-a használt már élete során valamilyen tiltott szert. 
 
A Drogellenes Világnap célja az lenne, hogy felhívja a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire, következményeire, s támogasson minden olyan törekvést, mely a drogok visszaszorításáért küzd.
 
 

Befejeződött a "Családi drogprevenciós klubfoglalkozások" programunk

Záró

Záró programjához érkezett szombaton délután az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület 12 klubfoglalkozásból álló drog-prevenciós sorozata Nyíregyházán. Míg az elmúlt hétvégeken a Megyei Könyvtár adott otthont a kábítószerről, alkoholról, dohányzásról szóló családi klubfoglalkozásoknak, a záró összejövetelt az egyesület székházában tartották meg. Mi sem bizonyítja jobban ennek az időszak a sikerét, mint hogy a résztvevő gyerekek és szülők most is együtt töltötték a délutánt. A szisztematikusan váltakozó témák köréből játékos vetélkedőn eleveníthették fel a fiatalok a korábbi előadásokon megszerzett tudást, majd a jó hangulatú közös ebédet kötetlen beszélgetés és fürdőzés követte.
A program a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósult meg.
 
A zárórendezvény képei IDE KATTINTVA  érhetőek el 
 
 

Séta az Állatkertben

Állatkert

A Családi drogprevenciós klub tagjai együtt kirándultak a Nyíregyházi Állatkertbe. A társaság közösen tette meg a sétát az árnyékot adó hatalmas fák alatt, s együtt nézték meg a legérdekesebb állatokat, növényeket, ami a zárásig belefért. A fókashow, a Zöld Piramis, a Pálma Ház, a Szafari Park és megannyi látnivalót jó hangulatot teremtett, a klubtagokat közelebb hozta egymáshoz, még jobban megismerhettük egymást, felfedezhettünk közös pontokat egymásban. A látogatás végén egy hatalmas dinnyeevéssel fejeztük be az állatkerti sétát, amelyet jobb helyszín híjján a szabadtéri színpad nézőterén oldottunk meg vigyázva a tisztaságra.

 

Programunk a "Családi drogprevenciós foglalkozások a könyvtárban" címmel megrendezésre került projekt keretében valósult meg, melyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósítottunk meg.

További képek IDE KATTINTVA  láthatók facebook oldalunkon. 

 

Tudásmilliomos és kreatív játék

Tudásmilliomos

A mai klubfoglalkozáson az éppen mai ballagások miatt kevesebben voltunk, mint ahogy terveztük. Persze voltak és vannak olyan oszlopos tagjaink, akik a ballagás után hozzánk jöttek nagy-nagy örömmel, hiszen a legkisebb tagja a családnak csupa ötös bizonyítványt hozott haza! Ennek mi is nagyon örültünk és szívből gratulálunk! Az utolsó csoportfoglalkozáson összefoglaltuk az eddigi témákat, megbeszéltük, hogy ki mit csinál, mit tervez a nyárra. Sokaknak marad az otthoni, családi együttlét, de néhány klubtag táborokba, kirándulásokra fog menni. Reméljük jól érzik majd magukat, mint ahogyan mi éreztük a 12 alkalmas családi drogprevenciós klubfoglalkozáson veletek, mi szervezők és megvalósítók. Ma a kreatív műhelyben gyöngyfűzést lehetett végezni profi gyöngyfűzők segítségével, az XBOX-ra megérkezett két új játék is (Guitar Hero és a Rabbids Alive Kicking). Természetesen ebben is profi volt ma Bence. A nagyobbak a tudásmilliomos játékon csillogtathatták meg tudásukat a konferenciateremben, ahol a kivetítő előtt fejtették meg a kvízkérdésekre a legjobb választ. Öröm volt ma is veletek lenni! Köszönjük!
 
További képeket IDE KATTINTVA  nézhetitek meg! 
 
 

Sajtótájékoztató projektünkről

Sajtótájékoztató

Lassan a végéhez közeledik az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület „Családi drogprevenciós klubfoglalkozások a könyvtárban” című projektje, mely kapcsán június 30-ig szombatonként a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, illetve külső helyszíneken családi drogprevenciós klubfoglalkozásokra kerül sor - tájékoztatta a Megyei Sajtószolgálatot Stankóczi László, az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület elnöke.
 
A program összesen 12 klubfoglalkozásból állt, alkalmanként 3 órában. A program tartalmát három egyforma részre osztották, amelyben szisztematikus módon követték egymást az alkohol, dohányzás, kábítószer használat és magatartási addikciók témakörei.
 
Stankóczi László a program céljáról elmondta: - a projekt legfőbb célja, hogy családi rendszert megerősítő és az egészségmagatartást formáló komplex drogprevenciós programokat biztosítsunk klubfoglalkozásokon, amelyek felölelik az általános és speciális ismeretszerzést, a hallottak feldolgozását nagyobb - kisebb csoportokban és egyéni formában egyaránt. Fontosnak tartottuk azt is, hogy a résztvevőket megtanítsuk arra, hogy hogy is kell a felmerülő problémákat felismerni, majd kezelni, segítséget kérni.
 
A program célcsoportja általában a könyvtárhasználók, egyéb érdeklődők, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nevelőszülő Hálózat tagjai, az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesülettel kapcsolatban lévő természetes személyek, valamint a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Addiktológiai Osztályának betegei és családtagjaik.
 
A klubfoglalkozásokon való részvétel végére nemcsak megfelelő információk, hanem átélt élmények birtokában távozhatnak a résztvevők, melyek többirányú problémamegoldást tesznek lehetővé.
 
Forrás: Megyei Sajtószolgálat
 
http://www.retrofm.hu/retro_cikk.php?id=43791
 
 

Programajánló: Filmvetítés pincétől a padlásig

Trainspotting

Hát elég megtévesztő a cikkünk címe! :)
Arról van szó, hogy mindenkit szeretettel és tisztelettel várunk 2012. június 16-án délelőtt 10-től egy filmvetítésre. A film címe: Trainspotting A vetítés helyszíne: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Konferenciaterme (Nyíregyháza, Szabadság tér 2.) A hatalmas vásznon és moziminőségű hanggal játszott filmet 16 éven felülieknek ajánljuk elsősorban. A film tartalmáról és további adatairól a port.hu  -n olvashatunk.
 
Azok, akik nem szeretnének filmet nézni, de szívesen ellátogatnak hozzánk, nekik ajánljuk a könyvtár "Pincétől a padlásig" című könyvtárbemutató sétát, ahol megismerkednek a könyvtár olvasók előtt ismert, de még inkább érdekesebb, olvasók elől elzárt területeivel is! Így olyan titkokba is betekinthetést nyerhetnek, amit az egyszerű könyvtárba járó ember észre sem vesz, vagy vehet! Valóban a pincétől egészen a padlásig fog tartani a mintegy 90 perces séta az épületben, idegenvezetőnk Csele Endréné tanácsadó könyvtáros lesz. 
 
Ezen a napon az sem baj, ha nem vagy beíratkozva a könyvtárba! Most megteheted mindezt ingyenesen! Csak személyi iratokat kell magaddal hoznod, 18 éven aluliak hozzák el szüleiket is!
 
Programunk 2012. június 30-ig a "Családi drogprevenciós foglalkozások a könyvtárban" címmel megrendezésre kerülő projekt keretében valósul meg, melyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósítunk meg.
 
 

Dohányzásra kijelölt hely?

Dohányzásra kijelölt hely?A Könyvtár egyik legfrankóbb helye a harmadik emeleti terasz, ami a klubfoglalkozás helyszínéül szolgáló terem mellett van. A jó idő "kizavart" bennünket a teraszra, s stílusosan a dohányzásra kijelölt hely feliratú tábla mellé telepedtünk le. Figyeltük, hogy kik azok, akik ezt a legjobb helyet ilyen hitvány foglalatosságra használják? A terasz elég nagy ahhoz, hogy csoportfoglalkozást és kosárfonást tartsunk a kreatív műhely keretében. 
Az interaktív beszélgetés a dohányzás témakörét ölelte fel ismét, hiszen nem elég hangsúlyoznunk a dohányzás káros hatásain kívül azt sem, hogy milyen új változások léptek életbe országunkban a dohányzás visszaszorítása érdekében és a nem dohányzók érdekében. Milyen szankciókat kaphat az, aki megszegi a szabályokat, de kitértünk a dohányzás történelmi, történeti szerepére is a modern kor, illetve a civilizált ember viselkedésében. 
 
Amíg a szülők tovább gombolyították a beszélgetés fonalát, addig a kezükbe került a kosárfonáshoz szükséges nád és kosáralap, addig a gyerekek ismét együtt töltötték az időt játékkal, tánccal, de ők is kipróbálták magukat az eddigi ismeretlen elfoglaltság és technika megtanulásával. 
 
További képek facebook oldalunkon  tekinthető meg!  
 
Programunk alatt 2012. június 30-ig minden szombaton szakember segítségével  stressz és feszültségoldó praktikákat, gyakorlatokat tanulhatnak meg, könyv- és filmajánlókat tekinthetnek meg a témával kapcsolatban. 
A szülők ne felejtsék otthon gyermekeiket sem, az egész családra számítunk!
 
Programunk a "Családi drogprevenciós foglalkozások a könyvtárban" címmel megrendezésre kerülő projekt keretében valósul meg, melyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósítunk meg.
 
 

Gyakran ismételt kérdések a viselkedési addikciókról


Szenvedélybetegségeknek nevezzük azokat a viselkedésformákat, amelyek fölött a személyek képtelenek kontrollt gyakorolni. Ezért azokat kényszeresen újra és újra végrehajtják, illetve azok a személyekre és többnyire környezetükre is káros következményekkel vannak. Ezeknek a viselkedésformáknak a többsége egészséges mértékben jelen van az emberi viselkedésben. Azonban az már függőség, ha egy adott viselkedésforma uralni kezdi a személy viselkedését, s emiatt jelentős mértékben károsodik a korábbi életvitel, a testi és a lelki egészség, valamint a környezet. Családi drogprevenciós klubfoglalkozások programsorozatunkban a témáról Jurás Ágnes egészségfejlesztő mentálhigiénikus tartott csoportfoglalkozásokat. A foglalkozásokon leggyakrabban elhangzó kérdéseket gyűjtöttük össze: 
 
1. Milyen cselekvésekre mondhatjuk azt, hogy viselkedési addikciók?
2. Miért nem tudják a játékszenvedélyesek abbahagyni a játékot, még akkor sem, ha már teljesen lezüllöttek?
3. Mi megy végbe a viselkedési addikcióban szenvedők agyában?
4. Miért nem lehet nyilvános helyekről kitiltani a játékgépezést?
5. Miért probléma az, ha a gyerekem napi 4 órát internetezik, jól tanul és segít is itthon?
6. Ha az interneten valaki csak olyan stratégiai, vagy más játékot játszik, ami nem erőszakos, miért kell azt is leállítani?
7. Miért nem tanítják meg az iskolában a gyereket arra, hogyan töltse el szabadidejét?
8. A család nyugodt, az anyagiak megvannak, sportol mindenki valamit, járunk kirándulni, mégis mindkét gyerek és az apjuk is nagyon szeretnek interneten játszani, gyakran még éjjel is. Ez baj?
9. Hogyan lehet valakit 'leszoktatni' a játékról?
10. Mikor fogja fel végre egy függő, hogy beteg és hogyan gyógyulhatna meg?
 
Ha ön is kíváncsi a válaszokra, illetve további kérdése van, vagy konkrét segítségnyújtásra van igénye, feltétlen keressen minket minden szombaton június 30-ig a klubfoglalkozás helyszínén a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaratermében, ahol délelőtt 10-től 13 óráig megtalál minket. 
 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Könyvajánlók - Témakör a drogfüggőség és a viselkedési addikciók

Kapcsolatok hálójában

 A drogfüggőségről, a viselkedési zavarokról, általános társadalmi, szociológiai problémákról szóló könyvek, kiadványok kerültek fel honlapunkra, melyet a drogprevenciós klub menüpont alatt találhat meg. 
 
Az ajánlót Csele Endréné tanácsadó könyvtáros, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársa állította össze. A közérthetően, nem túl tudományos megfogalmazással íródott könyvek azért is kerültek kiválasztásra, mert a téma iránt érdeklődő szakemberek, iskolai hallgatók, érdeklődők ezeket a könyveket kölcsönözték a témával kapcsolatban leggyakrabban, valamint az olvasók visszajelzése a könyv tartalmával kapcsolatban is pozitív hangú volt. 
Szülőknek kifejezetten ajánljuk a Beszélgessünk sorozatot, vagy az esettanulmányokat feldolgozó könyveket, melyben olvashatunk a drogfüggők, játékszenvedélyben szenvedők, de már gyógyultak(?) vallomásait. Új jelenség a fiatalok körében a túlzott Internet használat, s az ezzel járó kapcsolati hálózatok alkalmazása. Ennek veszélyeiről külön könyvet ajánlunk figyelembe. 
 
A könyvek a "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programunk keretében bemutatásra is kerülnek, valamint a rendszeres programlátogatók a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ajándékaként ingyenesen beiratkozhatnak 2012-re és a könyveket kölcsönözhetik is. 
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Gyakran ismételt kérdések a drogfüggőségről

A klubfoglalkozás legfontosabb témája a drogfüggőség. A gyerekekkel és a szülőkkel közösen dolgzotuk fel már sokadszorra a drogfüggőség témáját. Most is összegyűjtöttük a legtöbbször feltett kérdéseket, melyekre a jelenlévők választ is kaptak.
 
1. Igaz-e, hogy a drog utáni sóvárgás egészen más, mint az ital iránt?
2. Igaz az, hogy jobban károsítja az agyat a drogozás, mint az ivás?
3. Miért nem tudják leszoktatni a drogost akár két hónap alatt sem a szívásról?
4. Igaz-e az, hogy ha valaki abbahagyja a drogozást áttérhet ivásra, vagy játékgépezésre?
5. Miért nem bünteti a törvény az alkoholistákat úgy, mint a drogosokat?
6. Mikor mondjuk azt, hogy ha valaki füvezik, vagy szúrja magát, hogy már függő?
7. Miért nem foglalkoznak többet az iskolákban a szenvedélybetegségekkel?
8. Hol kezelnek gyermekkorú függő betegeket? Honnan lehet segítséget kérni?
9. Honnan lehet tudni, hogy egy gyerek drogozik, ha soha nem lehet elkapni?
10. Melyik drogokhoz nem lehet hozzászokni?
 
 
Ha ön is kíváncsi a válaszokra, illetve további kérdése van, vagy konkrét segítségnyújtásra van igénye, feltétlen keressen minket minden szombaton június 30-ig a klubfoglalkozás helyszínén a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaratermében, ahol délelőtt 10-től 13 óráig megtalál minket. 
 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Szenvedélybetegség, család, pszichoterápia - Kelemen Gábor - Könyvajánló

Szenvedélybetegség, család, pszichoterápia

A kötet 16 tanulmánya többféle nézőpontból, tapasztalati, tudományos, művészeti s etikai szempontokat egyaránt figyelembe véve foglalkozik az ezredforduló Magyarországának két rendkívül aktuális témakörével: a szenvedélybetegségekkel (a kóros játékszenvedéllyel, az addiktív falánksággal, az alkoholizmussal, a drogfogyasztással) és a családok átalakulásával, a házasságterápia lehetőségeivel. A tanulmánygyűjtemény külön érdekessége annak vizsgálata, hogy a fontosabb pszichikai, emberi kapcsolatokat érintő tudományos koncepciók hogyan jelennek meg a művészi alkotásokban, az irodalomban, a regényekben, a drámákban. Ezek az írások a szubjektív nézőpont s a tudományos szempontok sajátos ötvözetei.
 
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Deviációk - Bíró Judit - Könyvajánló

Deviációk

Stigma" és „igazságosság": mindkettő személyközi kapcsolatokra utal; egymással szembe kerülő társadalmi aktorok ítéletei nélkül egyikről sem igen lehet beszélni. Mindkettő azon emberi igényből ered, hogy értelemmel ruházzuk fel tapasztalatainkat. Mindkettő abban segíti az egyént, hogy a világot rendezettnek érezze maga körül. Végül: mindkét fogalom „normatív" kérdések körül forog: mit „kellene" és mit „nem kellene" tenni.
S. C. Ainlay - E Crosby
 
A történelem tanulmányozása, a humanisták és a társadalomtudó¬sok munkáján alapulva, felfedheti a stigmáról való gondolkodá¬sunk mögöttes struktúráját, szabadságot adva nekünk, hogy - ha akarunk - a dolgok mögé nézzünk.
H. M. Solomon
 
Bodley szerint nem lehet „benszülötté válni". Azt tenni, amit a kör¬nyezet elvár; a „helyünkre" találni abban a miliőben, amelyet rész¬ben megteremtünk, részben kapunk, egyszerre ered szándékos¬ságból és egyszerre a túlélés parancsa. Nem segíthet, de válasz ér¬kezhet rá - és kirekesztés.
L. D. Harman
 
A mészárlás képei borítják a patriarchális kultúrát.
C. J. Adams
 
A graffitizés viszonylag biztonságos módszer a törvénnyel és a tör¬vény kikényszerítőivel szembeni ellenállás kinyilvánítására; ezért van szükségük és hajlandóságuk a graffitiseknek arra, hogy egy¬más közti és a súlyosabb bűncselekményeket elkövető társaikkal folytatott kommunikációjukban is oly nagy becsben tartsák a graf- fiti törvénytelen voltát.
R. Lachmann
 
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Devianciák - Rácz József - Könyvajánló

Devianciák

Az 1980-as években Magyarországon az úgynevezett társadalmi beilleszkedési zavarok (ahogyan akkoriban a devianciák egy részét szemérmesen nevezték) tanulmá-nyozása rendkívül sok tapasztalattal gazdagította a de-vianciákról szerzett tudásunkat. A '90-es években azon¬ban a devianciák kutatása háttérbe húzódott: a szocio¬lógusok figyelmét érdekesebb (?), aktuálisabb (?) témák kötötték le: a gazdaság, a politika, a média... A devian¬ciák kutatásának háttérbe szorulása összefügghet a de¬vianciaelméleteket övező szkepszissel, ami a nemzetkö¬zi szakirodalomban is tetten érhető: leglátványosabban a deviancia címszó alatt szereplő könyvek és egyéb publikációk számának csökkenésében (lásd pl. az inter¬netes könyvkereskedések kínálatát, vagy az elektronikus adatbázisokban a „deviancia" címszó alatt fellelhető szakcikkeket: a kínálat igencsak szegényes, azok között is sok az évtizedekkel korábbi kiadás újbóli megjelente¬tése). Ugyanakkor, ha nem konkrétan a deviancia cím¬szóra keresünk, a kutatások és a teoretikus írások bősé¬gével találkozunk. A látszólagos ellentmondás oka, hogy a deviancia kifejezés - mivel alapvetően negatív¬nak tételezett társadalmi folyamatokat jelöl, és éppen a negatív előfeltételezés és a minősítés kerülése miatt - nemkívánatosnak tűnik a szakirodalomban. A „politika¬ilag korrekt" beszédmód is mellőzi a „deviáns" kifeje¬zést - éppen a „címkézéselméletek" hatására. Maga a fogalom túlzottan felhígult az elmúlt időszakban: egy¬re több társadalmi jelenséget, egyre szélesebb megkö¬zelítésben neveztek „devianciának", egészen odáig, hogy a fogalom szinte értelmezhetetlenné vált. A mai - elsősorban angol és amerikai - szakirodalom tehát vagy nem használja, vagy ha igen, akkor elsősorban a bűnö¬zés értelmezésére tartja fenn a fogalmat... A mai, deviánsnak tűnő vagy deviánsként definiált je¬lenségekkel foglalkozó szociológia (és társtudományok: kulturális antropológia, politológia, média- és gender tanulmányok, szociálpszichológia, kriminológia, nyelvé¬szet stb.) változatlanul éles társadalmi kihívásokra vála-szol: a társadalmi rend mibenlétére, a társadalmi, hatal¬mi viszonyokban részt vevő szereplők bűnözőként, be¬tegként, másként, kívülállóként, kirekesztettként törté¬nő definiálására, és szimbolikus, vagy éppen nagyon is valóságos társadalmi kezelésére.
 
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Kapcsolatok hálójában - Nicholas A. Christakis - Könyvajánló

Kapcsolatok hálójában
A Kapcsolatok hálójában fenekestül felforgatja az eddigi elképzeléseinket a közössé¬gekről és kapcsolatokról. Új paradigmát állít fel a társadalmi hálózatok ideáinkat, érzel¬meinket, egészségünket, szokásainkat és politikai nézeteinket befolyásoló erejéről.
„Ha hatással vagyunk barátainkra, ők pedig az ő barátaikra, cselekedeteink olyanokat is befolyásolhatnak, akikkel még sohasem találkoztunk. Az egészségi állapot befolyá¬solásával kezdtük. Felismertük, hogy ha a barátunk barátja meghízik, mi is meghí¬zunk, és ha a barátunk barátja leszokik a dohányzásról, mi is leszokunk, sőt, azt is megállapítottuk, hogy ha a barátunk barátja boldog, akkor mi is boldogok vagyunk." „Egy ember boldogsága összefügg az ő barátainak boldogságával, és azok barátai¬nak boldogságával, és a barátok barátainak boldogságával, és a barátok barátainak a barátainak a boldogságával - vagyis a személyes kapcsolatok horizontjain túli kap¬csolatokkal. Azt találtuk, hogy a boldog emberek hajlamosak saját társadalmi háló¬zatuk középpontjába kerülni, és más boldog emberek nagy csoportjaihoz csatlakozni. Minden további boldog ember barátsága 9%-kal növeli meg az egyén boldogságának valószínűségét. Röviden: valójában a boldogság nemcsak személyes, hanem társas élmény is. Az érzelmek kollektív jelenségek."
„Mivel az emberek megértésének kulcsa a közöttük lévő kapcsolatok megértése, figyelmünket ezekre az emberek közötti kapcsolatokra összpontosítottuk."
Nicholas A. Christakis orvos és szociológus, a Harvard Egyetem professzora. James H. Fowler politológus, a Kaliforniai Egyetem professzora.
A magyar kiadás az Edition 2.0 sorozatunk újabb kísérlete, melyben a könyv köré építendő olvasói hálózat inspirálói neves magyar szakemberek, vagyis az ő megjegy¬zéseik alapján hívjuk meg az olvasókat a könyv témáinak továbbgondolására.
Bőgel György (CEU Business School) Csermely Péter (Semmelweis Egyetem) Lovrics László (Budapesti Corvinus Egyetem)
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Szerencsejáték életre-halálra - Fekete Péter - Könyvajánló

Szerencsejáték

A "Sorsok és Szenvedélyek" című sorozatot azzal a szándékkal indítottuk útjára két évvel ezelőtt, hogy a ma már egyre jobban hozzáférhető tudományos és isme­ret­terjesztő irodalom mellett egy másik megvilágításban is megmutassuk a szenvedély­betegségek természetét. Gyakran hallani kritikát a szakemberek lényeget elfedő és élményeket, érzelmeket számokká, grafikonokká egyszerűsítő "okoskodásáról", s meg kell vallanunk sok igazság van ezekben a meglátásokban. Nem véletlen, hogy a kutatások egy napjainkban fellendülő irányzata, a narratívák, elbeszélések elemzése révén, pont valamiféle köztes megoldásra törekszik, hiszen bár megjelenik, elemez és értelmez a kutató, a kutatás nyersanyaga viszont nem kérdőíves adat, hanem a szöveg, az elbeszélés. Nos, a "Sorsok és Szenvedélyek" sorozat nem megy el eddig a köztes állapotig sem, kizárólag olyan kötetek jelennek itt meg, amelyeknek "főhőse", szerzője és értelmezője egy és ugyanazon személy. Fekete Péter kötete is ilyen. Visszatekintés egy szenvedélyekkel teli életút első évtizedeire, s bár a szerző időközben szakemberré is vált, s ma már - hazánkban az elsők egyikeként - addiktológiai konzultánsként dolgozik, könyvében mégis óvatosan bánik az elméletekkel, magyarázatokkal, ezeket is a maga szubjektív szűrőjén és tapasztalásain keresztül kezeli. 
 
Tudomásunk szerint hasonló kötet játékszenvedély-betegség témában - a szerző korábbi írásától eltekintve - nem jelent meg Magyarországon, sőt a téma ma még a szakirodalomban is meglehetősen elhanyagoltnak számít. A társadalom, úgy tűnik összehasonlíthatatlanul érzékenyebb a kémiai szerekkel kapcsolatos függőségekre (különösen az illegális szerekre), miközben a viselkedési függőségek széles skálájának veszélyeit alig-alig képes felismerni. Alapjaiban torzító nézetből fakadhat ez, amelyben a személy jelentősége a háttérbe szorul, s az előtérbe a szenvedélyt keltő dolog kerül. Márpedig a drogok valóban félelmetesebbnek és pusztítóbbnak tűnhetnek, mint a játék. A problémák megítélésében azonban mégiscsak megfeledkezünk arról, hogy semmi sem önmagában válik pusztítóvá, hogy nem a drog a veszélyes, hanem a drogok használata, és természetesen nem a játék, hanem az életből minden más fontos tevékenységet kiszorító kényszeres játszás. S az, hogy ki válik rabjává akár a drogoknak, akár a játéknak az legalább oly mértékben függ a személy jellemzőitől, problémáitól, érzékenységeitől, mint magától a szertől. A könyv - a sorozat célkitűzésével egybevágó - üzenete, hogy az emberben keressük és a személyes sorson keresztül értsük meg a szenvedélybetegségek természetét nem hangsúlyozható eléggé.
 
Demetrovics Zsolt, sorozatszerkesztő
 
 

Szenvedélyeink - Dr. Patai Klára - Könyvajánló

A fiataloknak szóló, zseb formátumú kötet a szenvedélybetegségek - dohányzás, alkohol-, drogfüggőség - kialakulásának, következményeinek és egészségromboló hatásának bemutatására helyezve a hangsúlyt, a testi-lelki egészség megőrzésének szempontjait tárgyalja. Elmagyarázza a témához kapcsolódó legfontosabb fogalmakat (önértékelés, deviancia, stressz, önszabályozás stb.), a személyiség fejlesztésének, az egészség megőrzésének tudnivalóit és hasznos tanácsokat nyújt a szenvedélybetegségek kialakulásában leginkább közrejátszó különböző lelki zavarok, tartós stresszállapotok leküzdéséhez. Fejezeteit a fiatalok témához kapcsolódó kérdései, prózai írásai és versei, a legfontosabb tudnivalók összegzése egészítik ki, valamint a kötet végén fogalommagyarázó Minilexikon és Felhasznált irodalom jegyzéke segíti a témában való alaposabb tájékozódást. - A hasznos kiadvány minden nagyobb diák figyelmére érdemes.

Napkelte délben - Szabó István - Könyvajánló

Napkelte délben "Vesztettél... vesztettél..." - cuppogják cipőim észre sem vett tócsák kárörvendő fröcskölésével. Torkomban szívem "Menj vissza!" kérlelése dübög, de riadt vadak rémült ösztöneinek ívbe feszült, páni félelme hajt, félelem az újabb kudarctól. Rettegés az örök vesztes, kitartás nélküli akaratgyengék folytonos megszégyenülésének már oly sokszpr átélt émelygésétől. Borzongás a felnőtté válás felelősségétől, a "Csak még ma hagyjanak békén!", meg a "Holnaptól minden másként lesz!" önámító hazugságait szajkózva. És pontosan tudom, semmi nem lesz másként, se holnaptól, se aztuán, mert fogalmam sincs, hogy lehetne üveg nélkül élni, mit lehetne pohár nélkül tenni. Az értrelmes világ sokszínűsége a mindennapi italadag megszervezésévé desztillálódott. Ezen ámokfutás ideológiája - ha volt, lehetett - a sértett - beképzelt önsajnálatból már a "Mindenki úgy teszi tönkre magát, ahogy akarja!", cinikus öngyűlöletévé durvul. Fizikai fájdalom tépi józanra szenvedett gondolataimat, s végtelen megkönnyebbüléssel támasztom a pultot a vasútállomással szemközt, magam sem emlékezve, hogyan keveredtem vissza ide. "Újra csak elmenekülök" - hatol tudatomig a behatoló szerelvény. 

 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Hullámvasút - Koncz Orsolya - Könyvajánló

Hullámvasút A sárkányos lány lent és lejjebb

 
A szerzőnek Buzai Borbála álnéven megjelent már egy könyve 2003-ban "A sárkányos lány" címmel, mely letaglózóan őszinte hangon szólt arról, hogyan vált szinte kislányként alkoholistává, majd kábítószeressé, és milyen kínlódások árán sikerült leszoknia.
Új könyvében a hősnő a kábítószerről ugyan leszokott, de nem tud tartós párkapcsolatot kialakítani, nem képes egy munkahelyen sokáig megmaradni, újabb és újabb problémákba bonyolódik, szóval úgy érzi, valami komoly baja van.
Koncz Orsolya könyvének különlegességét a hátborzongató őszintesége mellett az adja, hogy miközben leírja a depresszió legsötétebb bugyraiba való leereszkedésének nyers valóságát, és színesen, - néhol humorral, máskor keserűen vagy dühösen - mesél párkapcsolati élményeiről és kudarcairól, képes önmagát kívülről is látni - elemzi állapotát, olvas, reflektál, egyszóval iszonyatos erővel próbál kimászni a gödörből.
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Sárkányos lány - Buzai Borbála - Könyvajánló

Sárkányos lány "Egy szakadék szélén állok az űrben, alattam nincs az égvilágon semmi, körülöttem sötétség. Én vagyok a főszereplő, a világ egész történelmének főszereplője. Nagyon összeszedett vagyok, minden erőmmel fókuszálok. Tudom, hogy fontos feladat vár rám. Minden az én kezemben van, a világ összes múltja, jelene, jövője. Nem mintha elronthatnék valamit, de mégis nagyon oda kell figyelnem. Kicsivel mögöttem segítő lények jelenlétét érzem, akik feszülten támogatnak. Látom későbbi anyámat a szülőágyon. Nem vált ki belőlem különösebb érzelmeket, nagyon jól ismerem, mintha ő is én lennék. Iszonyúan koncentrálok. Azután levetem magam a szakadékűrbe, és kibújok a szülőcsatornán." 

 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

A narkós - William S. Burroghs - Könyvajánló

A narkós De Quincey, Baudelaire és Csáth Géza után a huszadik század közepén William S. Burroughs vállalkozott a drogfüggőség mélyreható ábrázolására. Napjainkra klasszikussá vált önéletrajzi regényében a világhírű amerikai író mellbevágóan és filmszerűen, egyúttal jó adag iróniával tárja fel anyagos időszakát: vad látomásait, kísérteties éjszakai kóborlásait, különös szexualitását és a tű utáni mohó vágyát. A saját szenvedéseit kívülről szemlélni képes főhős alakjában mintha egy buddhista mester szólna az olvasóhoz.

 
A könyvek a "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programunk keretében bemutatásra is kerülnek, valamint a rendszeres programlátogatók a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ajándékaként ingyenesen beiratkozhatnak 2012-re és a könyveket kölcsönözhetik is. 
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Kábulat - Tolnai Kálmán - Könyvajánló

KábulatTOLNAI KÁLMÁN 

új könyve, 
a KÁBULAT 
„az első a magyar irodalomban, mely a kriminálpedagógus optikáján keresztül leplezi le a narkotikumok veszélyét, és világítja meg a kábítószerek térhódítása elleni tennivalókat. Őszintén, nyíltan beszél a kényes kérdésekről, miközben ismeretterjesztő, izgalmas, érdekfeszítő olvasmányként tárja az olvasó elé a valóságot." 
„Nemzetközi méretekben szervezetten folyik a kábítószerek termelése, adásvétele, szállítása, illetve csempészete. A bűnelkövetések számtalan változata, a korrupciótól a zsaroláson keresztül a gyilkosságig kíséri ezt a sokszor ezerszázalékos haszonnal dolgozó illegális üzletágat. 
A kábítószerüzérek leleményessége nem ismer határokat, még kevésbé emberi érzéseket. Jellemző példa erre, hogy az idegenben elesett amerikai katonák holttestét felvágták, és telerakták kábítószerrel. A lezárt ko porsókat gyászzenével, az amerikai zászló tisztelgő lobogtatásával vitték az Egyesült Államokba, és az »áru« simán eljutott a » fogyasztó «-hoz. 
A példa arra utal, hogy a kábítószer-csempészés ellen egy ország egyedül ma már nem képes eredményesen felvenni a harcot." 
 
A könyvek a "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programunk keretében bemutatásra is kerülnek, valamint a rendszeres programlátogatók a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ajándékaként ingyenesen beiratkozhatnak 2012-re és a könyveket kölcsönözhetik is. 
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

A heroin rabságában - Csikós György - Könyvajánló

A heroin rabságában A szépírói eszközökkel megformált történet - a szerző által bevallott szándék szerint - a Magyarországon egyre jobban terjedő kábítószer-fogyasztás és -kereskedelem ellen íródott. ; A regény cselekménye 1956-ban veszi kezdetét, amikor a börtönbűntetésre ítélt, politikai fogoly, Balogh György kiszabadul. Felesége, Koltai Rózsa - féltve két gyermekük további sorsát - elválik a férfitól. György, az egyik fiú édesapjával marad, a másikat, Mátyást az anyának ítéli a bíróság. Mivel az asszony ismét férjhez megy, Mátyást az új apa adoptálja, és a fiú a Németh vezetéknevet kapja. Sok év múltán, 1989-ben folytatódik a történet, amikor Györgyből rendőrtiszt, a kábítószer-ellenes osztály vezetője lesz, Mátyás pedig jónevű sebészporfesszor, aki külföldön is elismert szaktekintély. Így kerülhet sor arra, hogy az orvos rendszeres, hivatalos frankfurti útjai során - először mit sem sejtve a rábízott csomag tartalmáról, később már annak tudatában, hogy drogot csempész - hatalmas fizetség ellenében kábítószert hozzon be az országba. Amikor György leleplezi Németh Mátyást, az azonosítás során kiderül, hogy ők valójában édestestvérek.

 
A könyvek a "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programunk keretében bemutatásra is kerülnek, valamint a rendszeres programlátogatók a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ajándékaként ingyenesen beiratkozhatnak 2012-re és a könyveket kölcsönözhetik is. 
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Kokain - Dominic Streatfield - Könyvajánló

Kokain "...fegyverejk, erőszak, puccsok, bűnözők, pénzhegyek és persze a kokain csillogása és misztikuma..." 

Bármennyire igyekszünk is távol tartani magunktól, mindannyiunk életében ott van az áldott növbényből készült, ezerszer átkozott fehér por: a kokain. Ha nem közvetlenül, akkor közvetve, szól bele életünkbe. Mindenütt jelen volt, az inkáktól a Harmadik Birodalmon át az amerikai kontinensig. Háborúk törtek ki miatta, hadvezérek, tudósok és művészek, gazdagok, átlagemberek és a legszerényebbek függtek tőle, politikusok, pártok és rezsimek bukását okozta. Végtelen gazdagság vagy szörnyűséges nyomor, a játékos elme és lélek kényeztetése, a fantázia serkentése vagy véres, kegyetlen bűnözés - valahogy mindenütt jelen van. De vajon hogyan tehetett szert ekkora hatalomra egy ártatlan növény, vagyis inkább a belőle készült, gyógyszerként oly sok életet megmentő, kábítószerként viszont oly sokkal több életet elpusztító szer? Hogyan jutottunk el ide? Látjuk-e, és ha igen, jól látjuk-e az okokat és az okozatokat? Dominic Streatfeild brit újságíró 1999-ben "eszement zarándokútra" indult. Két földrészen, két teljes éven át járt könyvtárakba, börtöncellákba, laktanyákba, orvosi rendelőkbe és politikusok irodáiba, hogy felkutassa a kokain nyomát és megtudja történetét. És végül eljutott oda, hogy "...hogy a magam buta gringo módján végre megértette a dolog lényegét." Ezt az élményt és a hozzá vezető utat, a felfedezéseket, rácsodálkozásokat, és a megdöbbenéseket osztja meg velünk könyvének lapjain. 
 
A könyvek a "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programunk keretében bemutatásra is kerülnek, valamint a rendszeres programlátogatók a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ajándékaként ingyenesen beiratkozhatnak 2012-re és a könyveket kölcsönözhetik is. 
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Akcióban a "kemény drogok" ellen

Drogok

Képletesen kell a címben rejlő üzenetet venni! Az akciót nem kell filmbe illő jelenetekkel senkinek sem elképzelni, inkább csak úgy, hogy a fejekben (az agyakban!) olyan akciót kívántunk meg- és elindítani, amivel gondolatokat ébresztünk arról, hogy mennyire veszélyesek életünkben a kémiai szerek, hétköznapi nevén a kábítószerek használata. Azt már ki sem merjük mondani: élvezete. 
Családi drogprevenciós klubfoglalkozások a könyvtárban című programsorozat témája a kémiai szerek voltak. A klubfoglalkozás vezetője Jurás Ágnes előbb előadásában, majd személyre szóló beszélgetései során beszélt az érdeklődőkkel a témát érintő kérdésekről, adott általános, majd célzott információkat a megjelenteknek. Csele Endréné pedig bemutatta, hogy a könyvtárban hogyan is tudunk információt keresni akkor, ha nem akarunk, vagy nem merünk kérdéseket feltenni sem talán a családtagunknak, netán a szakemberekhez sem merünk fordulni, de tudni szeretnénk ezt-azt. 
A szerencsére nemcsak gyerekekből, de szülőkből álló érdeklődőknek sikerült olyan alternatív elfoglaltságokat mutatnunk, amelyeket ha otthon kipróbálnak, közelebb kerülhetnek a játék által a családtagok, "megered a gyerek nyelve" a problémáiról, gondjairól, félelmeiről, melyet a szülő így megismerhet, s eldöntheti, hogy milyen baj van csemetéjével? 
Ilyen és ehhez hasonló praktikákat, információkat kívánunk átadni továbbra is 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásainkon, ahol a rendszeresen visszatérő klubtagok ajándékokban is részesülhetnek aktivitásukért!
Következő foglalkozás 2012. június 2-án lesz a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban (Nyíregyháza, Szabadság tér) délelőtt 10-től délután 1-ig. Mindenkit szeretettel várunk! 
 
További fotók  és információk facebook  oldalunkon is elérhetők!
 
 

Könyvajánlók - Témakör a dohányzás

ALLEN CARR

A dohányzásról való leszokást segítő könyvek, kiadványok kerültek fel honlapunkra, melyet a drogprevenciós klub menüpont alatt találhat meg. Az ajánlót Csele Endréné tanácsadó könyvtáros, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársa állította össze. Az ajánlóban a gyakorlati tanácsokat adó könyvek mellett olyan könyvek is kerültek kiválasztásra, amelyek témát tudományosan közelítik meg, de mégis a hétköznapi ember számára is érthető módon került megfogalmazásra. 
Szülőknek kifejezetten ajánljuk a Beszélgessünk sorozat Beszélgessünk a dohányzásról! című darabját, melyben választ kaphatunk olyan kérdésekre, mint például: 
- Miért dohányoznak olyan sokan? 
- Miért káros a dohányzás?
- Szabad-e dohányozni nyilvános helyen? 
- Mi a nikotinfüggés
 
A könyvek a "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programunk keretében bemutatásra is kerülnek, valamint a rendszeres programlátogatók a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ajándékaként ingyenesen beiratkozhatnak 2012-re és a könyveket kölcsönözhetik is. 
 
A 2012. június 30-ig minden szombaton megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokra szülőket, felnőtteket, fiatalokat, tiniket egyaránt várunk, ahol az előadások mellett kreatív foglalkozásokat, XBOX Kinect játékokat, teaházat is igénybe vehetnek az érdeklődők.
A programon való részvétel ingyenes! 
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

A dohányzás rabságában - Dr. Veér András - Könyvajánló

  ELŐSZÓ

 
Hazánkban a legújabb adatok szerint mintegy három és fél-millió ember dohányzik. Tudjuk, hogy ez a hatalmas szám egyre csak növekszik - vagy legalábbis nem csökken - mind-annak ellenére, hogy köztudott az is: az éves halálozás kö-rülbelül egyharmada a dohányzással összefüggő betegsé-gekből adódik. Ez évente legalább ötvenezer ember halálát jelenti. Vagyis, ha nem dohányoznánk, már csak ennek okán sem csökkenne évről évre Magyarország lakossága. A sors furcsa játéka, hogy pontosan a családok fontosságát meghirdető polgári kormányzás alatt csökken a lakosság létszáma a pszichológiailag bűvös tízmillió alá.
Tudja ezt mindenki. Elsősorban az egyén, aki sorsát ez¬zel a furcsa szenvedéllyel pecsételi meg, tudja az állam, amely a horribilis adóbevételből szemellenzőt formál, és tudják természetesen a mesés vagyonokat kereső dohány¬gyárak tulajdonosai és alkalmazottjai, azaz haszonélvezői is. Sőt tudják a reklámszövetség tisztségviselői, a feltehetően korrumpált országgyűlési képviselők, pénzügyminisztériu¬mi korifeusok és a politikai pártok, valamint az aktuálisan hatalmon levő kormány is, szóval mindazok, akik megsza-vazzák a néppusztító reklámozási engedélyeket, zsebre vág¬ják a sokmilliárdos adóbevételeket és a dohánygyárak külö¬nös és mértéktelen profitját a parlamentben legitimálják.
Felmerül a kérdés, hogy milyen kormány az, amelyik „en-gedélyt" kér az Európai Unióhoz való csatlakozás tárgyalásain arra, hogy évekre elhalaszthassa - tegyük hozzá: álindokkal -
A DOHÁNYZÁS RABSÁGÁBAN
a magyarországi cigaretták kátránytartalmának csökkentését. Olyan európai szabványtól való eltérésre kér piacetet a kor-mány, amely az állampolgárok egészségét lenne hivatva meg-óvni, a dohányzás ártalmainak csökkentését előidézni. Ma-gyarul arra kér derogációt, hogy a polgárok körében ne csök-kenjen a gége- és tüdőrák.
Hogy mit is jelent ez a kormánymagatartás, arra minden¬ki találja meg a választ maga.
A hatalmon levőknek is szól ez a könyv. Talán elszégyellik magukat?'
És szól azoknak is, akik orrfacsar ássál, lenézéssel, minő- sítgetéssel, vagy extrém esetben feljelentgetéssel reagálnak dohányzó honfitársaikra. Akik legszívesebben karanténba zárnák a pöfékelőket, akik megkeserítik a dohányosok életét, és folyamatosan megalázzák őket. Mert agresszívak és kelle-metlenkedők, kirekesztők és kioktatók, saját vélt igazukban rendületlenül hívők. Talán ők is elgondolkodnak egy kis idő¬re. Mert megváltozni sajnos, alig hiszem, hogy volna erejük.
És szól természetesen azoknak is - sőt elsősorban azok¬nak akik rabjai ennek a szenvedélynek. Akik egyre inkább kulturálatlan körülmények között kénytelenek „hódolni" szenvedélyüknek. Akik szorongva fekszenek le - utolsó ci-garettájukat elszíva -, hogy mi lesz reggel, mikor tudnak újra rágyújtani? Azoknak is szól e könyv, akik ki vannak szol-gáltatva mindenki, vagy sokak megvetésének. Szóval a do-hányosoknak. Azok közül is elsősorban azoknak, akik sze-retnének szabadon, kötöttség nélkül élni, egyszóval abba akarják hagyni a dohányzást.
Nekik sem állítottunk azonban átugorhatatlan mércét. A könyv nem a szokásos félelemkeltésre apelláló munka, nem mutat roncs tüdőt, sípoló gégét. Hisszük, hogy jó szóval,
* Kö ily vünk nyomdába adásának pillanatában, december 12-én kedvező for-dulat állt be. A parlament örvendetes módon megszavazta a dohányzásra buzdító reklámok szabályozásának részleges szigorítását. A szerzők
ELŐSZÓ
némi humorral többre megyünk. Talán egy kis „ellenreklá¬mot" is tudunk csinálni? Talán fel tudjuk ébreszteni a társa¬dalom lelkiismeretét?
Hazánkban még nem indítottak egészségkárosodás miatt pert sem a kormány, sem a dohánygyárak ellen. Pedig talán itt volna az ideje. Az állam ellen azért, mert semmit sem tett az utóbbi években a dohányzás visszaszorítására. Egy-két bá-gyadt és bárgyú kísérleten kívül semmi sem történt. Engedé-lyezték Európa legliberálisabb reklámtörvényét, s mint fen¬tebb írtuk, nem ragaszkodnak a csökkentett kátránytarta¬lomhoz sem. Emberellenes kormányintézkedések. Valaki¬nek, valamikor vállalni kellene érte a felelősséget.
A dohányipar elleni perek sikeresebbek lehetnének, mint az állam elleni ágálások. Már csak azért is, mert a do¬hánygyárak reklámtevékenysége a fiatalok „megrontására" irányul. És talán ahhoz sem kellene különösebb erőfeszítés, hogy a feltételezhetően korrumpált politikai élet szereplőit, a pénzügyminisztérium felelős köztisztviselőit, illetve azok álláspontjait ismertessék a társadalommal.
Legyen ez a könyv szellemidézés: a „meghalt" mentálhi-giénés program mérföldköve, emlékműve, egyik életre keltője.
 
Budapest, 2000. novemberA szerzők
 
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Éjfél után ... - Varga Judit - Könyvajánló

Éjfél után... Megjelent Varga Judit "Éjfél után" c. interjúkötete, mely különböző helyszíneken (pl. kórházi elvonókezeléseken, szórakozóhelyeken, de legfőképp a Drogfree Alapítvány lakásotthonában) készített magnófelvételek alapján jött létre. Főszereplője "amszterdami Lacika" kifejezett kérésére, ösztönzésére született meg ez a kiadvány.

Elolvashatjuk egy népszerű, igen sokoldalú, ám a drog rabságából szabadulni nem tudó ember visszaemlékezését életútjára, a kezdeti lázadásoktól egészen a súlyos függőségéig, mely (nem sokkal a riportok befejezése után) öngyilkosságával ért véget...
Legyen hát az "Éjfél után" - túl a megemlékezésen - sokaknak (szülők, pedagógusok, érintettek, de akár csak érdeklődők számára) olyan olvasmány, mely - ha feloldozást nem is ad - hiteles forrásból jeleníti meg egy drogos gondolkodását, kiútkereséseit, a mélyben néha felcsillanó reményeit, örömeit, félelmeit, kudarcait. Afféle "palackbazárt üzenetet", amit remélhetőleg sokan megtalálnak.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Hogyan szokjunk le a dohányzásról? - Dr. Kovács Gábor - Könyvajánló

Próbált már leszokni a dohányzásról? Vagy úgy gondolja, hogy akkor hagyja abba, amikor csak akarja, s ezzel odázza el ezt a nehéz döntést? Jobb, ha tudatosítja magában, hogy a dohányzás szenvedélybetegség, amelyről egy ponton túl már alig vagy csak minimális eséllyel tudunk leszokni saját elhatározásunkból. A könyvben található teszt segítségével leellenőrizheti saját magán a nikotinfüggőség fokát, szembesülhet a dohányzás egészségrongáló hatásával. A tüdőgyógyász-belgyógyász szerző évtizedes kutatási tapasztalatai és gyakorlati tanácsai révén már sok emberen segített.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

 

Érts meg kamasz gyermeked! - Sylvia Schneider - Könyvajánló

Értsd meg kamasz gyermeked Szülők és a pubertáskor...

...csupa megoldandó konfliktus.
Problémák sora vár ránk. De hogyan tovább?
15 éves lányunk elérkezett az első komoly kapcsolatához. Nem túlságosan fiatal még a szexhez? Hogyan boldoguljunk serdülő gyermekünk hangulatingadozásaival? Gyermekeink olyannyira márkafüggők, hogy képtelenek vagyunk anyagilag lépést tartani velük. Mindenképp a divatot kell követniük?
 
Ez a könyv részletes és kimerítő választ ad a kamaszok szüleiben felmerülő kérdésekre. 
A(z) Értsd meg kamasz gyermeked! (Könyv) szerzője Sylvia Schneider.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

A cowboy, a disznó és a piros cseresznye - Könyvajánló

A cowboy, a disznó és a piros cseresznye Miként és miért vált globális és totális politikává a dohányzás megszüntetésének célja?-erre keresi a szerző a választ, aki nem kívánja érvekkel szolgálni sem a dohányzó, sem a nemdohányzó, sem a dohányellenes igazságát. A kötetben az emberek cselekedetválasztásairól, ezek kulturális mintázatairól, valamint a különféle életélményeik közösségi környezetéről van szó. 

A tartalomból: 
A dohányzásról szóló tudásformák
A dohányzás reprezentációja
A dohányról szóló tudásformák
A dohánygyárak reprezentációja
A dohányvertikum kontrollja
A dohányzás kontrollja
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

LSD - Albert Hofmann - Könyvajánló

LSD Sorozatunk alapgondolata olyan művek megjelentetése, amelyek a tudatállapot módosítását, a droghasználatot és a függőséget a maguk összetettségében, biológiai, pszichológiai és társadalmi jelenségként értelmezik. A tervezett kötetekben a szakirodalom jeles képviselőitől olyan témákról olvashatunk, amelyekről eddig magyar nyelvű könyv nem látott napvilágot (társadalmi és kulturális vonatkozások, a drogfogyasztás kóroktana és terápiája, alkohológia stb.). Célunk az ismeretek bővítése, a gyakran parttalan ideológiai, érzelmi-indulati viták helyett a jelenség vizsgálatának nyitottabb, tudományosabb megközelítése.

 
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Leszokni a dohányzásról? - Könyvajánló

Leszokni a dohányzásról? A Park Kiadó szerintem nem kis fába vágat a fejszájét azzal, hogy kiadta ezt a könyvet, ugyanis a témában ezer és egy kiadvány jelent már meg. Az önsegítő könyvek piaca hatalmas, ott nem könnyű kitűnni.

Arról nem is beszélve, hogy a dohányzás témája mindig ingoványos terület, pro-és kontra érvek tömkelege hangzik el dohányosoktól, antinikotinistáktól és exdohányosoktól is. Kicsit olyan ez, mint a foci meg az adórendszer (no meg a gyereknevelés), amihez mindenki ért, leglábbis ezt hiszi.
 
Azt azonban kevesen veszik fogyelembe, hogy a nikotin tulajdonképpen egy függőséget okozó kábítószer és korántsem olyan könnyű elhagyni, mint elsőre gondolhatná az ember.
Ráadásul alig vagyunk pár évvel azok után a filmek után, amelyekben a menők és a “világ császárai” karakterek mind-mind dohányoztak. Egy jó buli is elképzelhetetlen némi füst nélkül, s ott vannak még a füstös kocsmák, a jazz, a blues, a rock-ezek mind a dohányzáskultúrát erősítik.
Egyszóval: senki nem akarna leszokni, ha nem lehetne belehalni, mert alapvetően dohányozni jó. Szenvedni és elvonáson lenni viszont rossz dolog. Ezt a szenvedést hivatott megkönnyíteni, mi több, megszüntetni Allen Carr módszere, a pszichés okokra koncentrálva. Sokaknak segített már a világon a könyv-egy próbát nálunk is megér.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Hogyan tartsd távol gyermeked a dohányzástól - Könyvajánló

Hogyan tartsd távol gyermeked A tiltás mit sem ér. Ha szeretnéd megelőzni, hogy egy dohányossal kelljen együtt élned és végeláthatatlan vitákat folytatnod vele a leszokásról, akkor ezt a könyvet neked találták ki! Ha gyermeked nem dohányzik, az nem jelenti azt, hogy még nem gyújtott rá, vagy soha nem is fog: lehet, hogy nem tudsz róla, pedig már túl van az első szálon, és az is megeshet, hogy épp most próbálja ki valahol. Szeretnéd megtudni, mit tehetsz, hogy ezt elkerüld? Akkor olvasd el ezt a könyvet!

 
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Rövid úton leszokni a dohányzásról - Könyvajánló

Leszokni a dohányzásról

„Csak olvasd el ezt a könyvet és életed végéig boldog leszel, hogy nem dohányzol." ALLÉN CARR 
Végre itt a módszer, amire minden dohányos várt!
 
- Azonnali
- Erős dohányosoknál is hatásos
- Nem okoz súlyos elvonási tüneteket
- Nem kell hozzá akaraterő
- Nincs sokkterápia
- Nem kellenek hozzá segédeszközök vagy trükkök
- Még csak súlygyarapodást sem okoz
- Végleges
 
Ha dohányos vagy, csak annyit kell ten¬ned, hogy tovább olvasol.
Ha nem dohányzó vagy, aki egy barátjá¬nak vagy rokonának vásárol, csak annyit kell tenned, hogy ráveszed őket, olvassák el a könyvet. Ha nem tudod meggyőzni őket, olvasd el te a könyvet, és az utolsó fejezetben tanácsokat kapsz arról, hogyan add át nekik az üzenetet - és arról is, ho¬gyan akadályozd meg, hogy a gyerekeid rászokjanak a dohányzásra.
Allén Carr könyve első megjelenése óta a sikerlisták élén áll. 21 nyelvre fordítot-ták le és több, mint 4 millió példányban kelt el a világban. 1983-ban Allén Carr kétségbeesésében, melyet napi száz szál elszívott cigaretta váltott ki, felfedezett egy olyan új módszert, amelyet ma már világszerte alkalmaznak és millióknak segít a sikeres leszokásban.
Allén Carr könyvét ajánljuk mindenki¬nek, aki most határozta el, hogy felhagy a dohányzással, de annak is, aki megpróbált már fokozatosan, vagy más eszközök se¬gítségével leszokni, de mindeddig egyik próbálkozása sem járt sikerrel. Most sike¬rülhet!
A Rövid úton leszokni a dohányzásról meg-változtathatja életét, Allén Carr útmu¬tatásait követve újra felfedezheti azt a szabadságot, amit a nem dohányzás jelent. 
 
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Nincs több Szivattyú - Murányi M. - Könyvajánló

Nincs több szivattyú

„Állj!

Hagyd abba!

Felesleges tovább olvasnod. Tudod a titkot.

Leszokni hihetetlenül egyszerű: elszívod az utolsó cigit, és soha többé nem gyújtasz rá. De ha mégsem tudod, hogyan kell leszokni, akkor bizony meg kell küzdened ezzel a könyvvel.

Mielőtt belekezdenél, ülj le kényelmesen, ás gyújts rá! Ugye, milyen jólesik?

Nem irigyellek, irtózatosan kemény feladat előtt állsz. De ez természetes. Rászokni a cigire, /ráf... sem volt olyan marha egyszerű. Ó, azok az első köhögések, szédülések, hányingerek!

Milyen kedves emlékek..." - írja a szerző a könyv bevezetőjében.

Mélypont, megőrülés és siker esetén írjon a szerzőnek e-mailt:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.

 Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg. 

A végállomás gyermekei - Christiane F. - Könyvajánló

A végállomás gyermekei

A könyv megdöbbentő és elriasztó olvas-mány. Egy kamaszlány vallomása a szen-vedélyről, a kábítószerről és a kínokról, ame¬lyeket ez a szenvedély okoz. Helyszín: a berlini közlekedési csomópont, a hírhedett Banhof ZOO aluljárója, WC-i, sötét zugai. Szereplői: a kábítószer rabságába került, valójában a társadalom hátrányos helyzetű családjaiból kikerült fiatalok és az ő szenve¬délyükből élő dealerek. Christiane 12 évesen próbálkozott először enyhébb kábítószerrel, 15 éves korára a legerősebb drog, a heroin rabja lett. A heroinnal bezárul a csapda: egy¬re erősödő függőség, egyre nagyobb és gyakoribb adagok, amihez egyre több pénz kell. A pénzt pedig elő kell teremteni, ha kell, tarhálással, lopással és végül prostitúcióval. Christiane - anyja és az orvosok segítségé¬vel nagynehezen leszokott az erős drogokról (a gyengébbekről nem), de könyve kétség-beesett segélykiáltás mindenkihez. Mert a drog nem csak egyéni probléma, hanem össztársadalmi gond, - az egyensúlyát vesz¬tett, vesztébe rohanó emberiség jelzése. És Magyarország sem külön szigat, sőt, az el¬múlt évek statisztikái szerint egyra nő a drog¬fogyasztás és árusítás nálunk is...
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Más világ (egy anya naplójából) - Könyvajánló

Más világ (egy anya naplójából) „A szúrás pillanata, mint már annyiszor egy ajtót nyitott meg számomra. Egy ajtót, amelyen át egy MÁS VILÁG várt rám. Az én világom. De most nem úgy, mint eddig. Az áhított gyönyör csak ^ egy villanásra érintett meg s már húzott valami féktelen őrült erő magához, egyre magasabbra, egyre messzebb magamtól. Ott feküdtem előrebukva. Láttam magam, ahogy eddig csak másokról hal¬lottam mesélni és tudtam: amiről annyit álmod¬tam már, ami rémséges és csábító volt egyszerre, amire vágytam már és amitől féltem - most elért. Csodálatos fényesség felé repültem. Ködös álmaim legszebbike sem volt hasonlítható ehhez a boldogságízű MÁSVILÁGHOZ. Valaki várt ott rám.

Minél közelebb kerültem hozzá, annál simoga- tóbb nyugalom áradt szét bennem. Éreztem vég¬telen szeretét. Újra éreztem azt, amire oly régen képtelen voltam már. Én is szeretek. Szeretem Őt, aki megmutatja ki vagyok én. Aki megért engem. Aki már megbocsátotta, ... egész életemet. Villámgyorsan peregni kezdett előttem egy sors, egy »film«. Életem filmje, mely itt nem képekből - érzésekből állott.
Az, ami valaha érthetetlen és bántó volt számomra,... most lett előttem ... egyértelmű és kizárólagos." 
  
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Beszélgessünk a dohányzásról! - Könyvajánló

Beszélgessünk a dohányzásról!Miért dohányoznak olyan sokan?
Miért káros a dohányzás?
Szabad-e dohányozni nyilvános helyen, vagy sem?
Mi a nikotinfüggés?

A Beszélgessünk a dohányzásról! című könyv arra bátorítja a gyerekeket, hogy gondolkodjanak el ezekről a kérdésekről, és az ezekre a kérdésekre adott gyakran egymásnak ellentmondó válaszokról is. Számos konkrét példa és színes fénykép teszi még érthetőbbé az összefüggéseket.
A könyv írója, Karén Bryant-Mole sokáig tanár volt, ma pedig elsősorban gyerekeknek szóló tudományos ismeretterjesztő könyveket ír.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg. 
 
 

Családi drogprevenciós foglalkozások a könyvtárban

Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület elindította új projektjét és programját “Családi drogprevenciós klubfoglalkozások a könyvtárban” címmel.
A program keretében olyan családi programot kínálunk az érdeklődőknek, nagycsaládosoknak, könyvtárba látogatóknak, amiben általános és speciális ismereteket adunk át csoportos és egyéni formában, megtanítjuk a résztvevőket a felmerülő problémák felismerésére, kezelésére, kommunikációra, segítségkérésre, valamint az empatikus viselkedés kifejlesztésére.
A család minden tagjához kívánunk szólni, de hasznos időtöltést is kínálunk: kézműves foglalkozások, könyv- és filmajánlók, XBOX 360 + Kinect játékok, teaház, feszültségoldó programok várnak mindenkit.
 
A klubfoglalkozások a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár (4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2. sz.) Kamaratermében minden szombaton délelőtt 10-től 13 óráig lesznek egészen 2012. június 30-ig. A klubfoglalkozáson rendszeresen résztvevők a Könyvtár ajándékaként ingyenesen beiratkozhatnak erre az évre.
A projekt keretében megvalósuló programot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósítjuk meg.
 
  
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

Könyvajánlók - Témakör az alkohol

A Családi drogprevenciós klubfoglalkozások a könyvtárban című programunk első fejezetében az alkoholizmus, az alkoholfogyasztás, az egyén-család-alkohol bűvös háromszögét jártuk körbe. Sajnos a téma kimeríthetetlen, nincs olyan társadalmi réteg, akit ne érintene így, vagy úgy az alkohol problémaköre. 
Számos irodalom is készült erről a témáról az elmúlt 30 évben, ebből szemezgettünk az előadásokra látogatóknak is. A könyvkiállításon bemutatott köteteket honlapunkon is megketinthetik rövid könyvajánlóval mellékelve. 
 
A könyvek nem csak a klubfoglalkozás idején kölcsönözhetőek ki, hanem a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár nyitvatartási ideje alatt is. Azok a klubtagok, akik rendszeresen visszatérnek hozzánk, ingyenesen beiratkozhatnak a 2012-es évre a Könyvtár jóvoltából. 
 
A könyvajánlót a további témákhoz kapcsolódó kiadványok ismertetőjével hamarosan bővítjük!
 
TOVÁBB  a könyvajánlókhoz
 
 

Az utazó alkoholista kéziszótára 14 nyelven - Könyvajánló

Az utazó alkoholista kéziszótára Az ökör iszik magában, mondja a magyar ember, aki kifejezetten társaságkedvelő fajta. Hosszú kutatómunka előzte meg művem megjelenését. Az utazó alkoholista kéziszótárát ajánlom mindazoknak, akik szeretnek vidám társaságban, felejthetetlen estéket tölteni.

Amennyiben idegen országba érkezünk, ne szegje kedvünket az esetleges nyelvi akadály. Az utazó alkoholista kéziszótára biztosan vezeti a távoli tavernák mélyén a nemzetközi duhajt.
Vajh hányszor fordult elő idegen nyelvterületen kalandozó hinfitársunkkal, midőn szomját enyhíteni óhajtva, betárt egy hazájától távoli "bodega"-ba, és bizony kedve lett volna néhány szót váltani a pultnál vörösborát békésen hörpölő rokonszenves úrral, de sajnos különböző nyelvi nehézségek következtében, a baráti eszmecsere kudarcba fulladt.
"Ezt még lehörpintem és jövök", mondja hibátlan magyar kiejtéssel Philippe Coll de Vives a közismert francia műítész. Külföldön és hazánkban is az idegen aki, ha rosszul is, de beszéli a helyiek nyelvét, előbb utóbb rokonszenvet ébreszt környezetében. Szótárunk segítségével megismert cimborákkal, máris vidámabban tölthetjük az estét. Nem beszélve a másnaposság bonyodalmait játszi könnyedséggel elhárító tipusmondatokról. Reggel fejfájósan ébredve, gyengén, idegenben elhagyatva, nyelvi ismeretkek hiányában, képtelenek vagyunk a megfelelő módon segítségért folyamodni. "Az utazó alkoholista kisszótára" nélkül, ki vagyunk szolgáltatva ismeretlenek gúnyolódó - számunkra érthetetlen - megjegyzéseinek. Ez bizony szánalmas és lehangoló. Félkarú óriásként, tehetetlenül pislogunk a reggeli fényben...
Amennyiben nincs kedvünk átlépni hazánk határait, "Az utazó alkoholista szótára" egy másféle, szellemi kiruccanásra invitál. A lakóhelyünkhöz legközelebb található kiskocsmába szótárunkkal felszerelve idegen nyelvet szintén nem beszélő cimboránk társaságában vígan tivornyázhatunk például japán vagy szuahéli nyelven. Párbeszédünkbe valószínűleg sikerrel bevonhatjuk a vendéglátóipari egység - idegen nyelvek elsajátítására megszomjazott - kulturált közönséget.
vitéz felsőtivornyai tivornyai tóth franyó
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Beszélgessünk az alkoholról - Jenny Bryan - Könyvajánló

Beszélgessünk az alkoholról Hogy készül az alkohol?

Mi történik a szervezetben, ha túl sok alkoholt iszol?
Miért veszélyes alkoholfogyasztás után autót vezetni?
Ez a könyv ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ, egyúttal segít rendet teremteni az egymásnak gyakran ellentmondó információk között. Számos konkrét példa és színes fénykép teszi még érthetőbbé az összefüggéseket.
A könyv írója Jenny Bryan orvos-újságíró, aki azonkívül, hogy számos hasonló, gyerekeknek is szóló ismeretterjesztő könyvet írt már, újságokban és folyóiratokban is rendszeresen publikál.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Betiltott emberek - Novák Béla Dénes - Könyvajánló

Betiltott emberek A kitaszítottak világában sajátos törvénykönyv van szentesítve. Próbáltam értelmezni íratlan szabályait, amit ők, gúnyorosan, szintn a BTK-nak neveznek, más olvasatban (bűnözők törvénykönyve) aki paragrafusait nem tartja be, meghal, jobb esetben végleg ellehetetlenül. Erről szól ez a könyv. A bűnről, mindannyiunk esendőségéről. Tükröt tartok az olvasó elé: egy képzelt tárgyaláson volna-e bátorsága tanúskodni önmaga ellen?

 
Novák Béla Dénes
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Értelmetlen halál - Dr. Körmöcy Imre - Könyvajánló

Értelmetlen halál dr. Körmöczy Imre könyve sajátosan egyéni és hiteles hangon, ugyanakkor tudományos megalapozottsággal és érvényességgel beszél egy olyan problémáról, amellyel a magyar társadalomnak elodázhatatlanul szembe kell néznie...

A szenvedélybeteségek térhódítása ugyanis lassan már a jövőnket veszélyezteti. Hiszen az alkohollal összefüggésbe hozható betegségektől a magyar társadalomnak tíz százaléka érintett... És ez az arány növekvőben van. Dr. Körmöczy Imre látlelete azért is döbbenetes és átélhetően meggyőző, mert a szakmában tübb évtizede helyt álló traumatológus összegzi munkája és kutatási eredményeit - olyan nézőpontból, amely történelmi elemzést, orvosetikai és jogi, szociológiai, pszichológiai megfontolásokat egyesítve közelít a feltárt jelenségekhez. Könyve nem csupán szakembereket tájékoztató felmérés, hanem sokkal inkább: mindannyiunkat érdeklő és érintő, élményszerűen őszinte beszámoló a magyar társadalomnak és "divatos" szenvedélybetegségeinek (alkohol, drog, tetoválás) állapotáról - a huszadik század végén.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Miért isznak a nők? - Valkai Zsuzsa

Miért isznak a nők? "Milyen valójáan az alkoholista nő? Az öröklött tulajdonságok vagy a környezet adottságai felelősek-e a betegség kialakulásáért? Vannak-e típusai? Különbözik-e a férfi alkoholistától? Az egészséges nőkkel összehasonlítva, problémáit miképpen oldja meg? Milyen stratégiát alkalmaz? Milyen a szexuális élete? Van-e örömérzése, és milyen a munkaképessége? Melyek azok a társadalmi, pszichológiai és testi tényezők, amelyek a nők ivási viselkedésében részt vesznek? Van-e kiút?

Gyakorlati munkám során ezek a kérdések foglalkoztattak, s most megpróbálok válaszolni rájuk."
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Drogok és fiatalok - Elekes Zsuzsanna - Könyvajánló

Drogok és fiatalok Középiskolások droghasználata, alkoholfogyasztása és dohányzása az évezred végén Magyarországon

A kötet alapját képező kutatás az Országos Tudományos Kutatási Alap (T025903) és az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával készült.
 
A kutatás vezetői: Elekes Zsuzsanna, Paksi Borbála
 
E kötet létrejöttéért köszönettel tartozunk a kutatásban résztvevő középiskolák vezetőinek, illetve tanárainak, akik lehetővé tették, hogy az adatfelvételt iskolájukban, tanítási óra keretében bonyolíthassuk le.
Köszönettel tartozunk továbbá annak a több mint hatezer diáknak, aki kitöltötte a kérdőívet, és őszinte válaszaival segítette helyzetfeltáró munkánkat.
S végezetül szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik a kutatás különböző fázisaiban segítették munkánkat, a kérdezőbiztosoknak, a kódolóknak, az adatrögzítőknek. Külön köszönet illeti asszisztenseinket, név szerint Győry Tündét, Schmidt Andreát és Ferenchalmy Bálintot, valamint a kötet szerkesztésében közreműködő Oprics Juditot és Molnár Csabát.
A szerzők.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

A velünk élő szenvedélyek - Kelemen Gábor - Könyvajánló

A velünk élő szenvedélyek A könyv 21 tanulmánya a szenvedélykutatás új tudományos eredményeinek, tendenciáinak hazai kutatások és teljesítmények tükrében történő kritikus vizsgálatára vállalkozik. Újszerű megközelítésben fontos szakkérdések sorát tárgyalja, ám mindig ügyel arra, hogy az alapszöveg olvasmányos, áttekinthető, a nem szakemberek számára is befogadható legyen. Az írások sokféle funkciót töltenek be: információkat közvetítenek, új tudományos - elméleti és empirikus - eredményeket közölnek, lázadásra és küzdelemre sarkallnak, önkifejezésre és önátalakításra buzdítanak, és mindeközben programot vázolnak fel, a szenvedélypolitika és az egészségtanulás programját.Kelemen Gábor 1978-ban végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, akinek munkásságában az elméleti orientáció gyakorlati kísérletező kedvvel párosul. Pszichiáter, pszichoterapeuta, addiktológus és diplomás szupervizor. 1999-től a Pécsi Tudományegyetem oktatója, egyetemi docens. 2003-tól a Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék vezetője. 2005-ben pszichológiából habilitált. Az Addictologia Hungarica társszerkesztője. Kabay János-díjas kutató. Több, mint száz tanulmány és könyvfejezet, valamint öt önálló könyv - köztük a nagysikerű Szenvedélybetegség, család, pszichoterápia - szerzője.

 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

5-ről 6-ra - Kassai Csilla - Könyvajánló

5-ről 6-ra "Nem azt kapod a sorstól, amit szeretnél, hanem azt, amit akarsz. És a sors onnan tudja mit akarsz, hogy mit mondasz magadnak!" Vágyi Jenő James

Ötről a hatra - Problémamegoldó és énképépítő kézikönyv - Az önépítkezők kézikönyve
 
Kedves Olvasó!
Önre most, merem állítani, élete legfontosabb és legizgalmasabb felfedezése vár!
Ez a könyv ugyanis azoknak szól, akik szeretnének kitörni átlagos, boldogtalan életükből. A könyv által ajánlott program lehetőséget teremt arra nézve, hogy az olvasó megismerje saját jelenlegi énképét, kialakítása vágyott ént, vagy más szóval énideált és egy 21 napos módszer segítségével felépítse azt. Minden új szokás kialakításához 21 napra van szükség. A pozotív gondolkodás negatív énképpel viszont nem működik! Ezért olyan fontos az Énkép pozitív kialakítása és megerősítése.
Kassai Csilla
 
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Fantasztikus Világ - Történetek az alkoholizmusról - Könyvajánló

Történetek az alkohol(izmus)rólBólya Péter,
Hajnóczy Péter,
Császár István,
Lázár Ervin,
Fekete János,
Ördögh Szilveszter,
Hajnal László Gábor,
Szentgallay Géza,
Vermes Éva műveiből.

Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

"A magyar pimodán" - Fantasztikus világ - Könyvajánló

A magyar pimodán "A magyar Pimodán"

 
József Attila, Ady Endre, Fülep Lajos, Vatai László, Csáth Géza, Juhász Gyula, Cholnoky László, Krúdy Gyula, Cholnoky Viktor, ,Kosztolányi Dezső, Gelléri Andor Endre, Hajnóczy Péter, Karinthy Frigyes műveiből.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából.
 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.
 
 

Boldog józanodók - Szász Anna - Könyvajánló

Boldog józanodók

Szász Anna érdeklődése a társadalmi problémák iránt nem mai keletű. Több riportkönyve jelent meg. Ebben a kötetben olyan témáról beszél, ami ma nem igazán divat. Az alkoholfogyasztásról és annak következményeiről, amelyekről kezdünk megfeledkezni.
A feledésben van némi politikai irányítottság is. A gazdaság lejtmenete miatt az egészségügy anyagi ellátottsága folyamatosan csökken. Talán ennek következményeként pár évvel ezelőtt a pszichiátria azt a személeletet képviselte, hogy nincs szükség sem addiktológiára, sem alkohológiára, mert hiszen ezek teljes pszichiátria részei, ezért megszüntetendők. Így történt.
Nem sokkal később azonban a pszichiátriára is "fejsze vettetett". Elesett a fellegvár, a "Lipót", megkisebbedtek vagy eltűntek egyes vidéki osztályok.
Eközben pedig alkoholfogyasztás létezik. Még mindig ez a legelterjedtebb és legolcsóbb kábítószer, noha kétségtelenül ma komoly vetélytársai vannak. Az alkohológia hazai fejlődésének csúcspontján, a nyolcvanas években Levendel László rámutatott, hogy a feszültségoldás és a valóság előli menekülés szere már nem kizárólag az alkohol. Az igazi "kilépés" és az esztatikus élmény igénye a gyorsabban ható kémiai szerek felé fordul. Később az úgynevezett viselkedési addikciók tovább tágították a tudatmódisítás spektrumát. Az elektronikus játékok, a kényszeressé váló internetezés vagy napjainkban a stratégiai játékok gyorsan repítenek bennünket a virtuális világba, juttatnak valóságtól elvonatkoztatott, hipnoid tudatállapotba, és adják a felfokozott létélményhez szükséges mennyiségű adrenalint.
Az alkoholnak tehát ma már komoly vetélytársai lettek.
Ám a rendszeresen megismételt, azonos módszertannal készlt, minden európai országra kiterjedő, tizenhat éves diákok körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a dohányzás mellett még mindig az alkohol az a szer, amelyhez mind korábban nyúlnak a fiatalok, növekvő számban a lányok is, egyre többet fogyasztanak, mind gyakrabban a lerészegedésig.
Magyarországon továbbra is a felnőtt férfiak isznak a legtöbbet. Az alkoholfogyasztás egy főre számított mértéke lassan tovább np, valószínűleg a fogyasztás jobban szétterítődik.
Az alkoholizálás káros hatásai szétosztódnak az elszegényedő egészségügyben a belgyógyászatra, onkológiára, traumatológiára, több jut a pszichiátriának is delíriumból, depresszióból, demenciából. Noha ezt a megtartott addiktológiával, pszichiátriával, a pszichoszociális szinten integrált ellátási modellekben költséghatékonyan meg lehett volna előzni.
Örvendetes viszont, hogy növekszik a civil szervezetek száma, amelyek ellátást biztosítanak alkoholfüggő és alkoholproblémás embereknek. E szervezetek között sok az egyházi fenntartású, de egyre több az önsegítő szervezetek száma is.
Láthatóan aktívabb, erőteljesebb a Névtelen Alkoholisták mozgalma. Az utóbbi húsz évben ez a mozgalom jelentős segítséget nyújtott az egészségügyi ellátoknak is, például az úgynevezett Minnesota-modell keretében.
Szász Anna könyve ismét reflektorfénybe állítja ezt az utóbbi időben homályba került problémakört, és eleven emberi történeteken át mutatja be az itt zajló folyamatokat, mindenekelőtt az Anonim Alkoholisták mozgalmát, annak sokszínűségét és működésének hatékonyágát.
Buda Béla
 
Boldog józanok - Az Anonim Alkoholisták Magyarországon
Szász Anna
Sík Kiadó - Budapest, 2011.
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából. 
Programunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

A Váltó-Ház - Könyvajánló

A Váltó-Ház

Mit tudunk az alkoholistákról? Mit tudunk a hajléktalanokról? 
S a hajléktalan alkoholistákról?
Elég az, amit az utcán látunk? Meg az, hogy súlyos társadalmi probléma? S mit tudunk azokról a szociális munkásokról, akik küzdenek értük, velük az életben maradásukért, a talpra állításukért? S mi az a Váltó-Ház? Hogy jött létre, hogy működik, milyen eredménnyel, milyen reménnyel és reménytelenséggel, hittel és szorongással, megrendüléssel és megértéssel. Erről szól ez az emberi sorsokat és küzdelmeket felmutató könyv. 
Nem lehetünk közömbösek és érdektelenek. 
 
Szerkesztette: Szász Anna
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából. 

Van segítség?! - Könyvajánló

Van segítség

Az emberiség történetének korai szakaszából vannak már arra utaló régészeti és írásos adataink, hogy különféle, a lelki működést befolyásoló szereket ismertek, termeltek és fogyasztottak. Közéjük tartoznak az alkoholtartalmú italok és a legkülönfélébb kábítószerek. 
Valószínűleg az egyik legismertebb ilyen ősi példa Noé lerészegedése az özönvízből való szabadulást követően. A kulturális antropológiai vizsgálatok a törzsi jellegű népességek körében is sok esetben figyelték meg a különféle alkoholtartalmú italok fogyasztását. Úgy látszik tehát, hogy a szeszes italok és a hasonló hatású szerek fogyasztásának van valamilyen funkciója az emberi társadalomban, vagyis valamilyen mélyen gyökerező szükségletet elégít ki. 
Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden társadalomban és minden korszakban sok szeszes italt fogyasztottak, még kevésbé, hogy mindig egyformán elterjedt lett volna az alkoholizmus. Voltak történeti korszakok és vannak a mai társadalmakban is olyan csoportok, amelyek fogyasztanak ugyan szeszes italt, de a fogyasztás alkalmait és mennyiségét úgy képesek szabályozni, hogy akár a lerészegedés, akár az alkoholizmus csak igen ritkán fordul elő. 
Az alkoholizmus történeti és mai tendenciáinak, társadalmi különbségeinek vizsgálata támpontokat adhat az okok jobb megértéséhez és az alkoholizmus elleni küzdelem lehetséges eszökezinek alkalmazásához, annak bemutatásához, hogy VAN SEGÍTSÉG!
 
Egyesületünk "Családi drogprevenció a könyvtárban" című prevenciós programjának keretében bemutatásra került könyv. A programra látogatók kölcsönözhetik is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából. 
 
További információ a könyvről: http://www.antikvarium.hu/ant/foto.php?id=2734161&q=90&h=453
 
Van segítség?! - Kossuth Könyvkiadó
Szerkesztette: Fekete János
Lektorálta: Dr. Horváth Endre, Nagy György
ISBN 963 09 3271 7
1988

Elérhetőség

Asztalos Attila - 06203658767

Facebook

Vezetőség

Stankóczi László
elnök
elnökségi tag

Az egyesület vezetője vagyok a megalakulástól, feladatom a szakmai feladatok irányítása, az egyesülettel járó kötelezettségek ellátása, egy személyi képviselete, programok szervezése és operatív munka. 

 


Asztalos Attila
alelnök
elnökségi tag

Az egyesület alelnöki tisztségét töltöm be megalakulástól. A gazdasági vezetést végzem, részt veszek az operatív munkában, teljes körű szervezésben. Az egyesület Közösségi és Szolgáltató Házának vezetője vagyok. 

 


Bányász Mihályné
titkár
elnökségi tag

Több éve vagyok az egyesület tagja. A titkári tisztség számomra új kihívás az egyesületben, de bízom abban, hogy más szervezeti tapasztalataimnak köszönhetően és a szervező, rendező készségemet kamatoztatva az egyesület profitálhat ambícióimat felhasználva.

 

Kopjáry Istvánné
Felügyelő Bizottság elnöke

A versenyszférában dolgozom lassan 30 éve. Az összegyűlt tapasztalatom, tudásom a non-profit szférában is kamatoztatható, a Felügyelő Bizottság elnöki tisztségét töltöm be. Imádom a társaságot, a jó hangulatot, az értelmes időtöltést, s magam is kezdeményezem az ilyen típusú eseményeket.

 

Kozák Sándorné
Felügyelő Bizottsági tag

Emberközpontúságom valószínűleg abból fakad, hogy több éve egészségügyi területen dolgozom, érzékeny, beteg emberekkel foglalkozom. Ezért jól érzem magam ebben az egyesületben, ami ugyancsak a humánumra épít, s tudásomat a Felügyelő Bizottságban kamatoztatom.

 


Bányász Éva
Felügyelő Bizottsági tag
jelnyelvi oktató

Pénzügyi végzettségemmel a Felügyelő Bizottság tagja lettem, de a számok világán kívül a közösség építés és a jelnyelv oktatás alap és középszinten a feladatom. Rendezvény szervezésben és a sportos, mozgásos szabadidős programok szervezéséből veszem ki a részem.

 

Orosz Mihály
elnökségi tag
marketing referens
jelnyelvi oktató

 Feladatom az alap- és középfokú jelnyelv tanfolyamok vezetése. Karban tartom az egyesület külső web kommunikációs felületeit, valamint az egyesület nyomtatott sajtóanyagainak elkészítéséért, arculatáért felelek.

 Dr. Nagy Péter
egyesület jogásza

 Az egyesület jogsegélyszolgálatát irányítom, segítséget nyújtok minden hozzánk fordulónak, segítem klienseink ügyeit. Előadásokat tartok rendezvényeken, részt veszek az egyesület programjainak szakmai megvalósításában.